Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

Selfies en foto's van oma op telefoon maken 24-jarige Hagenaar verdachte van gewelddadige overvallen

Een 24-jarige Hagenaar van Ethiopische afkomst blijft voorlopig vastzitten als verdachte van een tweetal gewelddadige overvallen op chauffeurs van twee bestelbusjes afgelopen herfst in Den Haag. De politie kwam de verdachte op het spoor door een achtergebleven telefoon met selfies en foto's van zijn oma. 

Een verzoek van zijn advocate om de Hagenaar in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak alvast op vrije voeten te stellen, werd vandaag door de Haagse rechtbank verworpen. De Hagenaar van Ethiopische afkomst wordt ervan verdacht eind oktober vorig jaar betrokken te zijn geweest bij twee overvallen op pakketbezorgers. 

Bij de eerste overval, eind oktober, werd een chauffeur van een bestelbusje vol postpakketten ter hoogte van de Z.H.B.-Hoven in Den Haag, onder dreiging van een mes gedwongen mee te gaan naar een kelderbox. Eenmaal daar moest de bezorger op de grond gaan liggen. Kort daarna gingen de daders er met het busje vandoor. 

Een kleine maand later, werd dezelfde roofmethode weer toegepast aan de Derde Eeldestraat verderop in de stad. Na die overval werd de 24-jarige Hagenaar zo'n 150 meter verderop aangehouden. Zijn advocaat zei vandaag in de rechtbank dat er sprake is van een ‘persoonsverwisseling’ en dat de echte daders de Hagenaar ‘erin luizen’. 

Vuilcontainer

Op de dozen in één van de gestolen busjes werden vingerafdrukken van de Hagenaar gevonden. Ook trof de recherche in de bus een telefoon aan, met daarin foto's van de oma én selfies van de 24-jarige verdachte. Na de eerste overval vond de politie in een vuilcontainer vlakbij de Z.H.B.-Hoven een muts waarop het dna van de Haagse verdachte zat. Op camerabeelden was daarnaast ook te zien dat één van de overvallers juist in die container iets dumpte. 

De verdachte zou kort voor de eerste overval telefonisch contact hebben gehad met de chauffeur over het afleveren van een bestelling. ,,U denkt toch niet dat mijn cliënt zo dom is om zijn eigen adres te gebruiken voor een aflevering als hij enkele minuten daarna de chauffeur wil beroven”, zei zijn advocaat vandaag. De Hagenaar zou volgens de advocaat ook niet in staat zijn om een bestelbusje te besturen. Ondanks haar pleidooi besloot de rechter de verdachte vast te houden. 

Tijdens de inhoudelijke behandeling, waarvoor nog geen datum bekend is, zal ook een medeverdachte voor de rechter verschijnen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag