Volledig scherm
Protest tegen Shell ‘greenwashing‘ Festival Generation Discover 2019 in Rotterdam, © Olga Roszkowska

Shell afgestraft na misleidende reclame: ‘GTL draagt bij aan beter milieu’

Dat het verbruik van fossiele brandstoffen niet direct een voordelig effect heeft op het milieu mag duidelijk zijn. Toch leek dit wel het geval in de reclame die Shell op hun eigen kinderfestival Generation Discover 2018 liet zien. De oliegigant werd daarom in hoger beroep door het de Reclame Code Commissie op de vingers getikt.

Op het reclamebord stond dat Gas-to-Liquid (GTL) bijdraagt aan duurzame energie. Verder werd GTL aangeprezen als een schoner alternatief voor diesel dat ‘leidt tot verbetering van de luchtkwaliteit in de omgeving waar GTL wordt gebruikt. Wel zo fijn als je achter een bus of vrachtwagen fietst of geniet van het uitzicht in het reuzenrad.’ 

Het College van Beroep (CvB) oordeelt dat Shell kinderen van 8-14 jaar heeft misleid door de indruk te geven dat Shell via GTL een bijdrage zou leveren aan een goed milieu en de VN-duurzame ontwikkelingsdoelen. ,,GTL kan, over het geheel genomen, niet worden beschouwd als een brandstof die wezenlijk schoner is dan diesel.” Het College beveelt Shell dan ook aan ‘om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken’.

Kindermarketing

,,De VN-ontwikkelingsdoelen mogen niet misbruikt worden om reclame te maken voor fossiele brandstoffen”, zegt jurist Daun Hwang (PILP-NJCM). ,,We zijn blij dat Shell hier niet mee wegkomt.” Ook Femke Sleegers van Fossielvrij Onderwijs is verheugd met het oordeel. ,,GTL is een fossiele brandstof en kan daardoor nooit duurzaam zijn.” De uitspraak wordt dan ook gezien als een belangrijke overwinning voor Fossielvrij Onderwijs, dat strijdt tegen misleidend lesmateriaal van de fossiele industrie. ,,De Reclame Code Commissie heeft de greenwashing en kindermarketing van Shell afgestraft.” En terecht volgens de organisatie. ,,Shell wil namelijk in 2030 38 procent méér olie en gas uit de grond halen en heeft geen plannen om te minderen met fossiel.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag