Volledig scherm
© AD

Skeletten verrijzen op het Spui in Den Haag

Een levensgroot beeld van twee skeletten is dinsdag verrezen op het Spui. Het kunstwerk van Folkert de Jong is geïnspireerd door de moord op de gebroeders De Witt in 1672.

Volledig scherm
Folkert de Jong bij zijn beeld.

De moord op de broers was het resultaat van de strijd over macht en leiderschap tussen de republikeinen en de Oranjeroyalisten, en markeerde het einde van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Volgens de overlevering werden de broers voor de Haagse Gevangenpoort neergeschoten, gestoken, geslacht en deels gegeten voor ze ondersteboven werden opgehangen. Lichaamsdelen van de vermoorde broers werden als trofee meegenomen en verhandeld, zo ook de vinger en de tong die uiteindelijk in het Haags Historisch Museum belandden.

Heden
De Jong heeft deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis uitgebeeld en trekt het door naar het heden. Volgens de kunstenaar zijn machtsstrijd en populisme van alle tijden.

De tong en de vinger komen overigens terug in het ietwat griezelige beeld. De Jong maakte een 3D-scan van de lichaamsdelen, goot ze af in brons en verwerkte ze in het beeld.

Het beeld dat de titel 'Dutch Mechanisms' kreeg, is onderdeel van De Beeldengalerij, een rij van kunstwerken. Op het kruispunt van de Grote Marktstraat en het Spui staat om de 25 meter een beeld op een ovalen sokkel. Er zijn 40 sokkels. De beelden wisselen in de loop van de tijd steeds van plaats.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Wat vind jij van naamsverandering van Gemeentemuseum?

Wat vind jij van naamsverandering van Gemeentemuseum?

  • Goed idee! (17%)
  • Best (8%)
  • Neutraal (11%)
  • Niet echt een goed idee (27%)
  • Verschrikkelijk! (37%)
1027 stemmen