Volledig scherm
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Bezuidenhout. © Archieffoto AD

Sloop ministerie is ineens taboe

Het Rijksvastgoedbedrijf is compleet overvallen door de 'draai' van de gemeente Den Haag rond de geplande sloop van het oude ministerie van Sociale Zaken. De gemeente blijkt plotseling tegen het neerhalen van de betonnen kolos: ,,Dat is ons eerder niet gemeld.''

Quote

De andere biedingen waren te laag

Woordvoerder

De ontwikkeling van het markante pand aan de Anna van Hannoverstraat dreigt uit te draaien op een domper voor Den Haag. De eigenaar van het pand, het Rijksvastgoedbedrijf, selecteerde een koper die het complex uiteindelijk wil slopen en een nieuw gebouw wil neerzetten.

Eén probleem: de gemeente wil daar niet aan en gaat voor grotendeels behoud van het gebouw. Hierover moet Den Haag nog in gesprek met de investeerder.

Niet tegen
Volgens het Rijksvastgoedbedrijf was de gemeente tot voor kort niet tegen de sloop van het gebouw: ,,We hebben hierover eerder geen signalen gekregen, het verraste ons'', meldt een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf. En in het formele gemeentelijke eisenpakket, de nota van uitgangspunten, staat zelfs dat '(gedeeltelijke) sloop' is toegestaan, benadrukt de zegsman. Pakweg de helft van de geïnteresseerden had dan ook plannen om (een deel van) het complex te slopen.

Quote

Eerst informeren we de gemeente­raad

Gemeente

Het Rijksvastgoedbedrijf is streng: als de gemeente er onverhoopt niet uitkomt met de beoogde koper, dan moet het hele verkoopproces opnieuw. ,,De andere biedingen waren te laag.'' En, zo waarschuwt de woordvoerder alvast: ,,Als we opnieuw beginnen dan zou het heel goed kunnen dat we niet langer de eis stellen dat er de eerste vijf jaar 350 statushouders gehuisvest moeten worden in het gebouw.'' Die voorwaarde drukt namelijk de prijs.

Lastig
De kwestie brengt verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller in een lastige positie. Als bouwwethouder streeft de HSP'er in principe naar zoveel mogelijk duurzaam hergebruik van vastgoed. Maar hij moet tegelijkertijd dit jaar bijna 2200 vluchtelingen onderdak bieden. Met 350 plekken levert het verbouwde voormalige ministerie een flink aandeel.

Met het gesteggel over de sloop dreigt vertraging op dat punt. En als de deal helemaal afketst, moet Wijsmuller snel op zoek naar 350 andere woningen. Dat lijkt een onmogelijke opgave.

De gemeente wil nu niet ingaan op vragen over deze zaak. ,,Eerst informeren we de gemeenteraad.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag