Volledig scherm
Het voormalige ministerie moet in fases tegen de vlakte gaan voor nieuwbouw. © anp

Sloop van ministerie is omstreden: 'Idioot plan'

UpdateDe geplande sloop van het voormalige ministerie van Sociale Zaken is nog geen gelopen race. De gemeente ziet het markante pand in Bezuidenhout het liefst behouden blijven, architect Herman Hertzberger vindt sloop 'idioot' en een concurrent van de beoogde koper maakt bezwaar.

Er ligt een bod van 23 miljoen euro voor het oude ministerie aan de Anna van Hannoverstraat. Een investeringsmaatschappij wil uiteindelijk de boel neerhalen en een nieuw gebouw op het terrein neerzetten, zo werd eind juni duidelijk. De komende vijf jaar worden in een deel van de kantoorkolos eerst nog 350 statushouders gehuisvest.

Architect van het gebouw Herman Hertzberger is 'ontzet en teleurgesteld' over de sloopplannen. Volgens de ontwerper van het ministerie (opgeleverd in 1990) is het pand prima om te bouwen voor woningen: ,,We hebben allemaal de mond vol van hergebruik en duurzaamheid, alleen al daarom is dit een heel idioot plan.''

Hertzberger vermoedt dat het om geld gaat. ,,Het komt op me over alsof men een paar miljoen ziet liggen en denkt: hoera, we kunnen geld verdienen.''

Bestemming
De beoogde koper wil op de plek van het ministerie een combinatie van laagbouw met twee hoge torens realiseren. Daarvan wordt 70 procent huur- of koopwoningen, de rest is bestemd voor winkels, horeca, kantoren of scholen. Volgens het Rijksvastgoedbedrijf wordt de nieuwbouw 'energieneutraal' of gaat het zelfs energie leveren.

Architect Hertzberger (ook bekend van het Theater aan het Spui) hoopt dat het zo'n vaart niet zal lopen. ,,We hebben nog vijf jaar respijt, er kan nog veel gebeuren.'' Of de sloop doorgaat is inderdaad nog zeer de vraag. ,,De verkoop is afgerond, dus de koper en de gemeente gaan nu in gesprek over de plannen'', meldt een woordvoerster van het Rijksvastgoedbedrijf. 

Voor de gemeente blijft hergebruik van het pand de inzet. ,,Voor de partij die de gunning krijgt geldt onze nota van uitgangspunten als randvoorwaarde. En die gaat uit van grotendeels behoud van het gebouw'', zegt de woordvoerder van wethouder Joris Wijsmuller (HSP).


In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag