Volledig scherm
PREMIUM
Het Nassauplein in de Archipelbuurt in Den Haag. © AD

Sociale huurwoningen als oplossing voor vergrijzing Archipelbuurt: ‘Buurt is gesteld op gemixte samenstelling’

De komst van nieuwe sociale huurwoningen kan een oplossing zijn voor de vergrijzing van de Archipelbuurt, de duurste wijk van de stad. Dat zegt de voorzitter van het wijkberaad, Robert van Moorsel, die ziet dat de bevolkingssamenstelling steeds eentoniger wordt nu de huizenprijzen de pan uit rijzen.

Poll

De komst van nieuwe sociale huurwoningen is oplossing voor de vergrijzing van de Archipelbuurt

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
354 stemmen

In het laatste overleg van het wijkberaad was het merendeel van de aanwezigen wel te porren voor nieuwe goedkope huizen, merkte Van Moorsel. ,,Voor jonge gezinnen is het vaak niet mogelijk om hier een huis te kopen. Je zag tot voor kort dat grote woningen worden gekocht door projectontwikkelaars. Die splitsten het pand en verkochten de appartementen dan vaak aan oudere mensen die geen kinderen meer in huis hebben. Door het recente splitsingsverbod, dat in bijna heel Den Haag is ingevoerd, mag dat niet meer.”

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van meergezinswoningen (zoals een appartement) in de Archipelbuurt is gestegen van 414.000 euro in 2014 naar 678.000 euro vorig jaar. Voor een eengezinswoning werd vorig jaar door de bank genomen 1,1 miljoen neergeteld. De vierkantemeterprijs ligt rond de 4000 euro.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (56%)
  • Nee (34%)
  • Geen mening (9%)
264 stemmen