Volledig scherm
Dankzij Duncan Laurence mag Nederland in 2020 het Songfestival presenteren. © ANP

Songfestival toch te hoog gegrepen voor Den Haag

UpdateHet Eurovisie Songfestival wordt niet in Den Haag georganiseerd. Dat laat verantwoordelijk wethouder Richard de Mos vandaag weten. 

Na de winst van Duncan Laurence op het liedjesfestijn stak wethouder Richard de Mos zijn ambities voor de stad niet onder stoelen of banken. Den Haag organiseerde eerder al het songfestival in 1976 en 1980 en dat zou nu weer kunnen, vond hij. Maar waar dan? Na bestudering van de gestelde eisen van de organisatie komt de wethouder er nu dan toch op terug. 

Het festival is te groot gegroeid voor het Congrescentrum (nu World Forum) waar het destijds werd georganiseerd. De stad heeft nog het ADO Den Haag-stadion en het Malieveld als locatie overwogen, maar ook dat blijkt qua tijd en kosten niet mogelijk. ,,Wij kunnen niet anders dan concluderen dat dit niet haalbaar is. In dezelfde periode is Den Haag gaststad van de landelijke viering van Bevrijdingsdag en is het ADO Den Haag-stadion volop in gebruik”, concludeert de gemeente.

Feestje dichtbij

De Mos heeft de hoop op een beetje songfestivalgekte in de stad nog niet opgegeven. Op Twitter laat hij weten Rotterdam volledig te steunen in zijn poging het feest naar de stad te halen. ,,We kunnen het Songfestival als regio binnenhalen en Den Haag daarvan laten profiteren met volle hotelkamers en leuke side-events. We hebben gelukkig ook de steun van de provincie Zuid-Holland. Laten we een vuist maken en dit gaan regelen.”

,,We willen Den Haag bedanken voor de interesse die is getoond, dit hebben we zeer gewaardeerd”, reageert de NPO, die het Eurovisiesongfestival organiseert met de AVROTROS, NOS en de European Broadcasting Union (EBU). ,,Het is goed om te zien dat het zo enorm leeft in Nederland. We vinden het heel positief dat Den Haag nog steeds bereid is om het Eurovisiesongfestival als belevenis een plek te geven in de stad. Want het Eurovisiesongfestival is een evenement dat we in heel Nederland samen willen vieren.”

Eerder trok ook Leeuwarden zich terug. De steden die nu nog in de race zijn voor het Songfestival zijn Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Breda en Rotterdam. De lat ligt hoog, stelt de NPO: ,,Een passende locatie is een van de belangrijkste elementen voor het Eurovisiesongfestival, omdat het een van de grootste tv-shows is ter wereld.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag