Volledig scherm
Emile Roemer deelt symbolische klap uit aan boksbal © anp

SP stelt zich strijdlustig op in verkiezingsprogramma

De rijkste Nederlanders zijn nu wel genoeg in de watten gelegd, vindt de SP. ,,Het is tijd voor de 80 procent van de Nederlanders die de rekening van de crisis hebben gekregen van Rutte", schrijft de partij van Emile Roemer in het verkiezingsprogramma 'Nu Wij'.

Volledig scherm
Emile Roemer bij de presentatie van het SP-programma © anp

Roemer schetste een tegenstelling tussen ,,VVD-elite'' en ,,gewone Nederlanders''. Die eerste is er volgens de SP-leider in de crisisjaren juist op vooruitgegaan. De rest van de bevolking moest daarvoor opdraaien.

Dat beleid is niet alleen oneerlijk, maar ook ,,dom'', zegt de SP. Volgens Roemer duurde de crisis langer, doordat burgers weinig te besteden hadden. Hij aarzelt niet het begrotingstekort te laten oplopen om ,,eindelijk weer te investeren''.

De SP wil de ongelijkheid aanpakken door Nederlanders met een inkomen van meer dan 150.000 euro zwaarder te belasten. Miljonairs moeten bovendien een extra vermogensbelasting betalen. De opbrengst wordt besteed aan de verhoging van het minimumloon en uitkeringen als de AOW.

Bokslessen
De socialisten pleiten verder voor een nationaal zorgfonds dat de taken van de zorgverzekeraars moet overnemen en een nationale volksbank waar spaarders terechtkunnen.

Verder wil de SP van het eigen risico bij de zorgverzekering af. Daarvoor heeft de partij al wat bondgenoten gevonden.  Zelf deelde de SP-leider, die volgens partijgenoot Ron Meyer de hele zomer bokslessen heeft gevolgd, bij de presentatie symbolisch de eerste klap uit aan het eigen risico.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag