Volledig scherm
De vlammen sloegen uit de woning in de Stieltjesstraat © District8

Spanjaard vrijgesproken voor explosie in Stieltjesstraat, moet wel cel in voor bezit van coke

Spanjaard Feliz V. die in november 2018 een ontploffing zou hebben veroorzaakt in een flat aan de Stieltjesstraat in Den Haag is daarvoor donderdag door de Haagse rechtbank vrijgesproken. Hij veroorzaakte destijds een grote ravage en liep daarbij zelf brandwonden op. De Spanjaard moet wel vier maanden de cel in omdat hij tijdens de brand werd gesnapt met 150 gram cocaïne. 

Op vrijdagavond 2 november hollen mensen, nadat ze een harde knal horen, gillend van paniek de straat op. De vlammen slaan uit de tiende etage van de flat. Direct nadat hij uit de flat komt gerend, drukken omstanders de 46-jarige Feliz V. tegen de grond. Hij heeft brandwonden aan zijn handen en in zijn gezicht.

Justitie verdenkt de Spanjaard ervan dat hij in de keuken met zeer brandbare stoffen als ammoniak en alcohol in de weer was. Mogelijk voor de productie van cocaïne, maar dat wordt hem niet te laste gelegd. 

Bustickets

Feliz zou de flat tijdelijk hebben gehuurd, maar er waren ook anderen met een sleutel. Hij was maar even in de woning geweest om wat spullen te pakken, zegt hij, omdat hij de volgende dag terug naar zijn familie in Madrid zou reizen. Uit de keuken hoorde hij roepen ‘vuur, vuur’, waarop hij uit de flat stormde. Maar hij vergat zijn jas met daarin bustickets en zijn paspoort. Hij haalde het op maar gleed uit en liep zo de brandwonden op, zo luidt zijn relaas.

Zijn raadsman voegde er donderdag in de rechtbank aan toe dat de oorzaak van de brand niet is vastgesteld: het kan ook door kortsluiting zijn gekomen. ,,Deze man is een slachtoffer”, zei de advocaat. Wel werd een zakje coke gevonden in zijn koffer. Hoe dat kan? Volgens Feliz is die door anderen erin gestopt.

Eis

Het Openbaar Ministerie (OM) was ervan overtuigd dat de verdachte zelf in de keuken stond tijdens de ontploffing, waarbij zijn handen en gezicht het eerst zijn geraakt. Ze eiste aanvankelijk 4 jaar cel voor het veroorzaken van de brand, waardoor veel mensen in gevaar zijn gebracht. 

De rechtbank zag, anders dan het OM,  geen bewijs voor de schuld aan de brand: ,,Er kan niet met zekerheid worden vastgesteld wat de oorzaak is geweest van de brand, en of de verdachte daarbij een wezenlijke rol heeft gespeeld.” Volgens de rechtbank zijn er bovendien ‘sterke aanwijzingen’, dat er meer personen in de woning waren, zodat het nog moeilijker werd om vast te stellen wie een eventuele schuldige zou zijn. Wel legde de rechtbank de ontkennende Feliz V. nog vier maanden cel op voor de anderhalf ons cocaïne die hij in een koffer bij zich had.

Bekijk hieronder de oude beelden die vlak na het incident zijn opgenomen. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag