Volledig scherm
Spinvis bij het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer in het Mauritshuis © Mauritshuis

Spinvis, Merol en Harrie Jekkers maken liedjes voor het Mauritshuis

Het Mauritshuis gaat bekende Nederlandse artiesten inzetten om verhalen achter de schilderijen tot leven te wekken. Singer-songwriter Spinvis opent de reeks komende donderdag met een gratis mini-concert in de foyer van het museum. Na hem volgen Merol en Harrie Jekkers.

‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ heet het project, waarmee muzikanten worden uitgedaagd een nummer te maken geïnspireerd op een kunstwerk. Alle muziekstijlen kunnen daarbij de revue passeren: van popmuziek tot metal, van klassiek tot punk, instrumentaal of gezongen.

In het verleden hebben schrijvers, filmmakers en fotografen zich vaker laten inspireren door werk uit het Mauritshuis. Zo zijn een boek en een film verschenen over het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer en speelt het schilderijtje Het puttertje van Carel Fabritius een belangrijke rol in de gelijknamige en verfilmde roman van de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt.

Spinvis is het alter ego van zanger en liedjesschrijver Erik de Jong. Bij zijn bezoek aan het Mauritshuis in oktober stond hij stil bij 15 werken, waaronder het Meisje met de Parel. ,,Het ligt voor de hand om hierover een nummer te schrijven”, zegt hij. ,,Maar ik deins ook een beetje terug, omdat het zo’n beroemd werk is.”

Zangeres Merol, bekend van hits als Lekker met de meiden en Kerst met de fam, is de volgende artiest die de uitdaging gaat. Later in 2020 volgt Harrie Jekkers.  

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag