Rijkskantoor ministerie van Buitenlandse Zaken, ministerie van Infrastructuur en Milieu, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) aan de Rijnstraat 8 in Den Haag. Voorheen was dit het VROM-gebouw.
Volledig scherm
Rijkskantoor ministerie van Buitenlandse Zaken, ministerie van Infrastructuur en Milieu, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) aan de Rijnstraat 8 in Den Haag. Voorheen was dit het VROM-gebouw. © Rijksoverheid

Splinternieuw ministerie alweer verbouwd na klachten ambtenaren

Het gebouw waar de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat huizen, wordt een jaar na oplevering alweer verbouwd. Ambtenaren klaagden steen en been over het gloednieuwe pand dat naast het Haagse centraal station staat.

Vooral de dagelijkse soms vruchteloze zoektocht naar een vrije werkplek is een grote ergernis voor de 6000 werknemers. Er zijn 3000 werkplekken. Ook hangt er volgens hen een grafstemming door de sombere kleuren, hebben ambtenaren weinig privacy en verdwalen ze geregeld in het onduidelijk bewegwijzerde gebouw.

Het pand aan de Rijnstraat krijgt nu extra plekken waar werknemers vertrouwelijk kunnen telefoneren. Donkere liften krijgen een lichter verfje en de bewegwijzering wordt duidelijker, laat het verantwoordelijke ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Ook de verhuizing van driehonderd ambtenaren naar andere gebouwen moet wat lucht geven.

Flexwerken

Het Center for People and Buildings deed van augustus 2017 tot maart dit jaar onderzoek naar het gebouw. Dat er twee keer zoveel ambtenaren werken als er werkplekken zijn was gebaseerd op het idee dat personeel vaker zou kiezen voor flexwerken, bijvoorbeeld vanuit huis. Dat pakte anders uit: uit het onderzoek kwam 'drukte' als naar voren als één van de meest gehoorde klachten. Vooral op maandag, dinsdag en donderdag blijkt het dringen geblazen, en na 08.30 uur is het lastig een werkplek te vinden bij collega's in de buurt.

Lage zitbankjes en mooi ogende, maar erg gehorige halve bollen aan de muur die fungeren als plek om te bellen, zijn volgens hen verre van praktisch. Het gebouw won vorig jaar een architectuurprijs, maar dat leidde bij werknemers alleen maar tot meer hoon en ergernis.

Grootste gebouw

De bekende Rotterdamse architect Jan Hoogstad ontwierp in 1988 het oorspronkelijke gebouw waar toen het ministerie van VROM introk. Het gevaarte gold toen als het grootste gebouw van Nederland. Hij overleed vorige week op 88-jarige leeftijd.

Het gerenoveerde overheidsgebouw werd ontworpen door architectenbureau OMA. Dat werd op 1 november vorig jaar officieel geopend door koning Willem-Alexander. De renovatie was nodig om aan eisen rond beveiliging en duurzaamheid te voldoen. In het gebouw zijn behalve de twee ministeries ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het hoofdkantoor van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Dienst Terugkeer & Vertrek gevestigd.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? 
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag