Volledig scherm
Donkere wolken boven het Bronovo ziekenhuis. (Den Haag 11-01-19) Foto:Frank Jansen Fotomontage Hans van Kralingen © Frank Jansen

Spoedeisende hulp Bronovo sluit deuren op 1 juli

Het bestuur van de Haaglanden Ziekenhuizen hakt de knoop door: op 1 juli moet de spoedeisende hulp van het Bronovo-ziekenhuis zijn deuren sluiten.

Dat besluit is volgens voorzitter Paul Doop van de raad van bestuur van de ziekenhuisgroep genomen met goedkeuring van de interne achterban. ,,De cliëntenraad en de ondernemingsraad hebben tot nu toe met alle stappen ingestemd, al hebben ze nog wel veel vragen.”

Haaglanden wil de spoedzorg concentreren in het Westeinde ziekenhuis aan de rand van het centrum van Den Haag. Het kost te veel geld om twee volledige ziekenhuisteams 24 uur per dag aanwezig te laten zijn, op enkele kilometers afstand van elkaar.

Maar het Bronovo staat in Benoordenhout, de wijk waar niet alleen premier Rutte woont, maar ook koning Willem-Alexander en zijn gezin. Alle drie zijn prinsesjes werden geboren in dit ziekenhuis.

Het is de rest van de buurt die op de achterste benen staat. Want het is de bedoeling dat binnen drie tot vijf jaar het hele ziekenhuis wordt ontmanteld. Dan is ‘hun’ ziekenhuis weg en moeten ze bij spoedgevallen kilometers de stad door, die nu al bij het minste of geringste dichtslibt met auto’s.

Plannen

De sluiting van de spoedeisende hulp is de eerste stap in dat proces, en meteen een ingewikkelde. De inspectie voor de gezondheidszorg IGJ zal nu de plannen van de ziekenhuizen doorlichten en onderzoeken of het Westeinde de extra instroom aankan, en ook in de file het hospitaal te allen tijde binnen 45 minuten bereikt kan worden. Dat is de wettelijke norm voor de spoedeisende hulp.

Al eerder werd bekendgemaakt dat de huisartsenpost in ziekenhuis Bronovo per 1 juli naar ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam verhuist .

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag