Volledig scherm
Donkere wolken boven het Bronovo ziekenhuis. © Frank Jansen

Spoedzorg Bronovo kan dicht, sentiment in Benoordenhout grootste onzekere factor

De ziekenhuizen in Den Haag en Leiden denken dat ze zonder extra maatregelen de patiënten op kunnen vangen die vanaf juli niet meer op de spoedeisende hulp (SEH) van het Bronovo ziekenhuis terecht kunnen.

Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg, waarin de ziekenhuizen overleggen over de capaciteit en beschikbaarheid van spoedzorg in de regio. Daar zijn de plannen van ziekenhuisgroep HMC om Bronovo te sluiten de afgelopen tijd uitgebreid besproken.

Nieuwsuur meldde dinsdagavond dat artsen op de afdeling acute zorg van het LUMC vrezen voor een toestroom van liefst tienduizend extra bezoekers per jaar. ,,Alsof het de Efteling is", stelt Wendy Eelsing van HMC over die rekensom. Toch houdt het ziekenhuis de scenario's over de spoedzorg die het ziekenhuis maakte geheim. Wel is duidelijk dat het bezoek aan de SEH van Bronovo is gezakt van 30.000 bezoekers naar 11.000 per jaar. ,,Dat komt doordat de intensive care is gesloten, dan kunnen er minder verschillende behandelingen plaatsvinden.''

Wel stelt HMC het Leidse universitaire ziekenhuis gerust. Op grond van het Bronovo-bezoek uit wijken dicht bij Leiden valt op te maken dat LUMC en Alrijne jaarlijks samen op zo'n 550 bezoekers extra moeten rekenen. ,,Zo'n twee per dag."

Capaciteit

Het HagaZiekenhuis krijgt meer voor haar kiezen: het spreekt met HMC af om 3600 mensen per jaar extra te helpen. ,,Dat kan nog binnen de beschikbare capaciteit."

Daarmee raakt HMC in ieder geval vierduizend van de elfduizend SEH-bezoekers kwijt als klant. En dat kunnen er meer worden, stelt een specialist die anoniem wil blijven. ,,In de rijke wijken wordt heel slecht over Westeinde gesproken, puur op sentiment. De grote vraag is wat dit voor gevolgen heeft voor de drukte in naburige ziekenhuizen."

Haga gaat mede hierom wekelijks de bezoekcijfers analyseren.

Reageren? hc.lezers@ad.nl

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (26%)
  • Geen mening (10%)
4582 stemmen