Volledig scherm
© ANP

Springsteen is live-attractie van zeldzaam niveau

Bruce Springsteen gaf vanavond zijn 25ste concert ooit in Nederland. Ook het Haagse Malieveld bleef na een muziekmarathon platgespeeld achter.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Bruce Springsteen op Malieveld
Volledig scherm

Wordt Bruce Springsteen ooit oud?

In aardse jaren is hij 66. Maar in zijn eigen universum, het concertpodium, lijkt hij nog steeds die jeugdige rockster die vanaf halverwege de jaren 70 de muziekwereld bestormde met zijn schijnbaar nooit eindigende live-shows.

Uiteraard: wie oppervlakkig kijkt, bespeurt kraaienpootjes, fronsrimpels, grijze slapen en ander menselijk ongerief naast die onafscheidelijke oorbel. Maar wie z'n ogen dicht doet en luistert, hoort een eeuwig jonge rockzanger met de dadendrang van een tiener die net zijn eerste gitaar heeft omgehangen gekregen.

Alsof eerste show
Dinsdagavond was het Haagse Malieveld toneel van zijn 25e concert op Nederlandse bodem. Net als eigenlijk alle eerdere keren kreeg het publiek een optreden met de intensiteit alsof het Springsteens eerste show betrof.

Het is daarom dat ook een concert dat eigenlijk geen andere reden kende dan dat The Boss zin had om weer lekker te gaan spelen (het oorspronkelijke plan om het heruitgegeven album The River integraal uit te voeren liet hij los) nog steeds klinkt alsof het per se deze dinsdagavond gegeven moést worden.

Dat lukte met een ruggengraat van songs die vrijwel allemaal meer dan 30 jaar oud zijn. Maar wat klonken - toen de eerste technische problemen met het geluid eenmaal waren verholpen - urgent en fris: rocker No Surrender, pophit Hungry Heart, de gospel van Spirit in the Night en dansnummer Out in the Street.

En dan was er nog die doorleefde uitvoering van The River. Met Steven Van Zandt (die dus duidelijk wél ouder wordt) op akoestische gitaar en Springsteen op de snerpende mondharmonica. De song speelt tijdens de economische crisis van de vroege tachtiger jaren, maar voelde zo intens alsof de liedpersonages zojuist hun werk in de fabriek verloren.

Zeldzaam niveau
Hoogtepunt was een monumentale versie van Jungleland die klonk als een mini-kerkdienst in een plotseling geheel stilgevallen kathedraal.

Zingt Springsteen dan echt net zo soepel als toen als twintiger? Nee, dat lukt zelfs The Boss niet. Maar met elke brom die zijn basstem rijker wordt, neemt de zeggingskracht wel toe. Het maakt Springsteen in combinatie met zijn sportschool-conditie (de concertlengte in Den Haag overschreed opnieuw ruim de 3 uur)ook na zijn pensioengerechtigde leeftijd een live-attractie van zeldzaam niveau.

Quote

Wordt Bruce Spring­steen ooit oud?

Stefan Raatgever
Volledig scherm
Volledig scherm
© anp

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag