Volledig scherm
© Den Haag

'Spuiplein moet plek met allure worden'

Het nieuwe Spuiplein wordt groen met bomen, terrassen en waterpartijen. Dat blijkt uit schetsen die gisteravond zijn gepresenteerd tijdens een 'stadsgesprek'. Mogelijk komt er bij het Spuiforum ook nog een Marokkaanse fontein met mozaïeken.

Tientallen bewoners zijn deze maandagavond naar de bibliotheek gekomen om te horen hoe het staat met de plannen voor het gebied. Het gaat dit keer niet om het culturele complex Spuiforum zelf, maar om de openbare ruimte daaromheen.

Eerdere stadsgesprekken uit 2014 hadden als uitkomst dat de meerderheid van de mensen graag een 'groen stadsplein' wil. De schetsen sluiten daar nu op aan.

Ontmoeten

Architect Jo Coenen zegt te dromen van 'gardini' als in Milaan. Het gebied moet ook meer 'salonfähig' zijn, als in Berlijn, een plek met allure dus waar mensen elkaar graag ontmoeten. ,,De gebouwen zijn ook met elegantie, strak, licht en met materialen die er niet om liegen."

Volgens de architect draait het niet alleen meer om het Spuiplein. ,,We maken hier een heel nieuw stadsdeel. Kijk naar de verbinding naar de Rivierenbuurt." Hij wijst op de Schedelhoekshaven waar een plein zal ontstaan. ,,Dit is een verrassing, er is veel meer dan het Spuiplein."

Een bewoner uit de Rivierenbuurt reageert sceptisch. ,,Hoezo licht en groen? Ik zie alleen grote gebouwen." Een andere bezoeker vindt de plaatjes wel mooi, maar wordt het ook echt wel zo?

Volledig scherm
© Den Haag

Coenen zegt er alles aan te zullen doen om de kwaliteit hoog te houden. Hij toont de trap bij Mercuur dat hij wil omvormen in een 'stadsbalkon'.

De ontwerpers krijgen op de avond nog een cadeau aangeboden van het Marokko Instituut. Dat is geld aan het inzamelen voor een oosterse fontein bij het Spuiforum. Volgens bestuurslid Mouttahid is het een gebaar van dank voor vijftig jaar migratie uit het land. Wethouder Wijsmuller vindt het een 'fantastisch aanbod'.

Een man in de zaal stelt voor om een lichtkrant met het nieuws op het Spuiforum te maken. Het zijn ideeën die welkom zijn bij gemeente. Begin 2018 praat de raad over de uitgewerkte plannen voor de inrichting van het Spuiplein, Turfmarkt en Schedeldoekshaven.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag