Volledig scherm
© Urban Farmers

Stadsboerderij Urban Farmers in zwaar weer

Europa’s grootste stadsboerderij Urban Farmers verkeert in zwaar weer. Het prestigieuze bedrijf, dat op het dak van de oude Philipsfabriek in Den Haag sinds 2016 groenten en vissen kweekt, kan de concurrentie met onder anderen telers uit het Westland niet aan. Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover deze krant.

Op de zesde etage van voormalig kantoorcomplex De Schilde midden in Den Haag wordt sinds mei 2016 vis gekweekt. Een etage hoger, op het dak, staat een kas die gebruikt wordt voor groenteteelt. Van de 32 producten die Urban Farmers teelt en verkoopt - tilapia, rode peper, aubergines, tomaten, komkommers, rucola en nog meer - zijn er op de website momenteel echter 31 niet op voorraad. Het lijkt erop dat de productie volledig stil ligt.

Meerdere bronnen bevestigen dat het financieel al een tijd slecht gaat met de Zwitserse start-up aan de Televisiestraat. Omzetten zouden te laag zijn; het bedrijfsplan zou ‘financieel niet in orde’ zijn.

Er zou sinds de oprichting minder verkocht zijn dan had gemoeten om winst te maken. Het zou met name gaan om producten waar veel concurrentie voor is, zoals tomaten en sla. Dat naast Den Haag de gemeente Westland ligt, waar grote hoeveelheden worden gekweekt, speelt daarin mee, bevestigen de bronnen.

Geen concurrent

En dat terwijl het prestigieuze duurzame bedrijf - doel in 2016: een jaarlijkse productie van 50.000 kilo groenten en 20.000 kilo vis - als grootste stadsboerderij van Europa een voorbeeld wilde zijn voor steden als Hongkong, Sao Paulo en New Delhi. De ambitie van Urban Farmers was iedereen te laten zien dat ‘verticaal boeren’ de toekomst had. De toenmalige manager Mark Durno liet tijdens de opening weten geen concurrent te zijn van het Westland. ,,Dat is een grootschalig kassencomplex dat volledig is gericht op de export.’’

Urban Farmers lijkt tot voor kort nog wel open te zijn geweest voor publiek. Voor rondleidingen en bijeenkomsten - onder meer voor educatie - zou overigens altijd veel animo zijn geweest. Op de facebookpagina van de stadsboerderij staan voor de toekomst geen nieuwe evenementen gepland.

Urban Farmers was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag