Volledig scherm
Israëlische ambassade aan het Buitenhof in Den Haag © AD

Stadsfotograaf bestraft na kiekje van Israëlische ambassade

De stadsfotograaf wist niet eens dat hij foto’s nam van de Israëlische ambassade aan het Buitenhof in Den Haag. Maar binnen de kortste keren had hij het aan de stok met een beveiliger en een politieman. De rechter gaf de 52-jarige man gisteren een voorwaardelijke celstraf van twee weken vanwege verzet bij zijn aanhouding.

,,Er staat nergens geschreven dat het de Israëlische ambassade is”, zei de verbolgen verdachte tegen de rechter. ,,Het is de openbare ruimte en daar mag iedereen foto’s maken.” Dat een beveiliger van de Israëlische ambassade hem wegstuurde maakte de Hagenaar, nu hij eraan terugdenkt, opnieuw kwaad. ,,Onze Hebreeuwse vriend legitimeerde zich niet eens. Dit was buitenlandse inmenging op Nederlands grondgebied.” Om zijn woorden kracht bij te zetten, ramde de Hagenaar met zijn platte hand op een tafel in de rechtszaal.

Woordenwisseling

De Israëlische beveiliger haalde er tijdens het incident op 31 januari een politieman bij, die in het beveiligingshokje bij de ambassade zat. Na een woordenwisseling besloot de agent de Hagenaar aan te houden. Dat ging niet vanzelf. De stadsfotograaf trok de politieman zo hard aan zijn duim, dat hij er nog steeds last van heeft.

Volgens de verdachte werd hij door de agent en beveiliger hardhandig aangepakt. ,,Ze begonnen aan mijn hoofd en nek te trekken. Ik dacht dat ik dood ging!”

Volgens de rechter had de politie het recht om de Hagenaar aan te spreken over de foto’s die hij maakte. De Israëlische en ook de Amerikaanse ambassade hebben nu eenmaal meer bescherming nodig.

De rechter legde de man donderdag, conform de eis van de officier van justitie, een voorwaardelijke celstraf van twee weken op. Daarnaast moet hij de agent, vanwege de gezwollen duim, een schadevergoeding betalen van 500 euro.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (32%)
  • Geen mening (8%)
629 stemmen