Volledig scherm
Brent Meelhuysen. © Roderik Rotting

Stadsgids Brent (13) showt Den Haag per fiets

Even vragen aanWaar leeftijdsgenootjes vakken vullen of tomaten plukken, is de bijbaan van Brent Meelhuysen minder doorsnee. Per fiets toert de 13-jarige vanaf 28 april iedere zaterdag- en zondagochtend door Den Haag. Tijdens zijn The Hague Bike Tours vertelt de jonge gids over highlights en onontdekte parels.

Quote

Ik wil niet zo'n 'en toen, en toen'-verhaal vertellen.

Brent Meelhuysen

Hoe is dat idee ontstaan?
,,Op vakantie maak ik met mijn familie vaak fietstochten. Een leuke manier om de omgeving te ontdekken, maar het lijkt soms wel alsof die gidsen een spreekbeurt houden. Nogal saai. Ik dacht: dat kan leuker!''

En dus besloot je zelf tochten te organiseren?
,,Ja! Den Haag kent veel mooie plekken waar ik leuke feitjes en details over kan vertellen. Wist je dat Haagsche Hopjes zijn ontdekt op het Lange Voorhout? En ken je het duistere verhaal over de moord op de gebroeders De Witt? Mijn verhalen zijn niet doorsnee. En deelnemers kunnen gedurende de hele tocht vragen stellen. Ik wil voorkomen dat het een 'en toen, en toen'-verhaal wordt."

'Pas' dertien en nu al een eigen bedrijf. Stoer!
,,Ik wilde hier drie jaar geleden al mee beginnen, maar toen was ik écht nog te jong. Maar een tijdje terug besloot ik om naar de Kamer van Koophandel te gaan. Wel mét mijn moeder, want wie voor zijn achttiende een bedrijf wil beginnen, heeft toestemming van een volwassene nodig."

Wat maakt je tocht bijzonder?
,,Natuurlijk ontbreken highlights als het Binnenhof en het Mauritshuis niet. Maar de toer zit ook vol onbekende plekken die niemand ooit heeft gezien."Behalve jij dan.,,Ik fiets iedere dag na school door de straten van Den Haag, op zoek naar pareltjes. Vlakbij de Oude Molstraat ontdekte ik een verborgen hofje. Meer vertel ik niet, want dan is het straks geen verrassing meer."

In samenwerking met indebuurt Den Haag