Volledig scherm
De economische activiteit zou in de regio groeien als er één bestuurlijk orgaan zou zijn. © ROBIN UTRECHT

Stadsgrens nekt economie in Haaglanden

Maak van de Haagse regio één grote gemeente en de economische groei neemt aanzienlijk toe. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie.

Als de Haagse regio onder één bestuur zou vallen, krijgt de economie in Haaglanden naar alle waarschijnlijkheid een enorme boost. Niet alleen vergroot een Haagse regio zonder afzonderlijke gemeenten de arbeidsproductiviteit, ook de regionale werkgelegenheid neemt fors toe.

In een onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland stellen de professoren Frank van Oort, Ton van Raan en Pieter Tordoir dat de economische potentie in héél Zuid-Holland nu onvoldoende wordt benut. ,,Bestuurlijke fragmentatie is daar een van de redenen van.''

Volgens de provincie toont het onderzoek van de hoogleraren aan dat goede samenwerking tussen de gemeenten in Zuid-Hollandse regio's nog veel belangrijker is voor de welvaartsontwikkeling dan al werd aangenomen. Maar een meer verregaande en meer voor de hand liggende conclusie zou zijn dat regio's als Haaglanden, Rijnmond, Leiden en Drechtsteden vooral baat hebben bij één politiek bestuur en niet bij tal van afzonderlijke gemeentebesturen.

Aantrekkelijker

Een stad die in omvang verdubbelt (bijvoorbeeld door het verdwijnen van gemeentegrenzen) blijkt ongeveer 15 procent meer productie en welvaart te ontwikkelen dan je zou kunnen verwachten op basis van de groei van de stad, blijkt uit bestudeerde onderzoeksliteratuur. De arbeidsproductiviteit neemt zelfs met zo'n 5 tot 8 procent toe.

Het gevolg daarvan is weer dat een stad aantrekkelijker wordt voor de buitenwereld en meer actieve en talentvolle mensen trekt.

Uit onderzoek naar Duitse welvaartsontwikkeling blijkt dat regio's met één politiek bestuur zich economisch beduidend beter ontwikkelen dan regio's die economisch uit verschillende gemeenten bestaan.

Natuurlijk waarschuwen de onderzoekers dat de conclusies alleen betrekking hebben op de economie van het zuidelijk deel van de Randstad die al jaren achterblijft bij die van de 'noordvleugel'. 'De fragmentatie van bedrijvigheid over meerdere kernen in één regio kan ook voordelen hebben. Zoals minder congestie, een meer 'rechtvaardige' verdeling van activiteiten, of een gelukkigere bevolking.'

Reageren? hc.lezers@ad.nl

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag