Volledig scherm
Ruim een miljoen Turken verzamelden zich zondag op verzoek van president Recep Tayyip Erdogan in Istanbul om hun verontwaardiging over de couppoging te onderstrepen. © afp

Staf Turkse ambassade in Den Haag ontslagen

Op de Turkse ambassade in Den Haag zijn de afgelopen maand vijf hooggeplaatste stafmedewerkers ontslagen. Volgens de Turkse regering hebben ze banden met de Gülen-beweging.

Volledig scherm
Kurtulus Aykan © AD/Marco de Swart

Dat bevestigt het tijdelijke hoofd van de ambassade, Kurtulus Aykan, aan deze krant. De orders voor het ontslag kwamen volgens zaakgelastigde Aykan rechtstreeks van de regering in Ankara. Het gaat om vijf 'hooggeplaatste stafmedewerkers'.

De vijf wachten in Ankara een intern onderzoek van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken af. ,,Ik wil geen namen noemen, maar het is niet de kok of de bediende."

Aykan voert momenteel het bewind over de Turkse ambassade in Den Haag, waar in totaal 25 mensen werken. In zijn eerste interview zegt hij verrast te zijn dat vijf van zijn naaste medewerkers door de Turkse overheid zijn bestempeld als infiltrant. ,,Het zijn mensen met wie ik nauw heb samengewerkt. Zeer bekwame mensen. Maar dat is het talent van de Gülen-beweging. Ze infiltreren geruisloos."

Quote

Nederland heeft enkele zorgvuldig afgewogen statements gegeven, maar we voelen ons niet gesteund.

Mislukte coup
Turkije houdt de beweging van de in de Verenigde Staten verblijvende Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte couppoging op 15 juli. Aykan stelt dat de beweging sterk is vertegenwoordigd in Nederland. ,,Ik hoor in Nederland vaak de term 'de lange arm van Ankara' voorbijkomen. Ik spreek liever van de lange arm van FETÖ."

FETÖ is de naam die de Turkse regering gebruikt voor de in haar ogen terroristische Gülenbeweging. Gülen-aanhangers presenteren zich in de media onterecht als slachtoffer, zegt Aykan. Zo zou uit onderzoek van de ambassade blijken dat een deel van de incidenten, zoals brandstichting bij stichtingen die gelieerd zijn aan Gülen, verzonnen is.

Volgens Aykan tonen westerse landen als Nederland te weinig begrip voor de Turkse situatie. ,,We zijn een NAVO-bondgenoot. Nederland heeft enkele zorgvuldig afgewogen statements gegeven, maar we voelen ons niet gesteund."

Dat Turkije overweegt de doodstraf opnieuw in te voeren, noemt hij een zaak waar bondgenoten zich niet mee moeten bemoeien. ,,We hebben geen advies van bevriende landen nodig.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag