Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

'Stalker van de vader van Naomi van As heeft behandeling nodig'

De Haagse dame die de vader van de ex-hockeyster Naomi van As sinds 2014 zou stalken, moet volgens het OM een behandeling ondergaan in een psychiatrisch ziekenhuis. De vrouw zou lijden aan een schizofrene stoornis.

Tijdens de strafzitting donderdag bij de Haagse rechtbank eiste de officier van justitie niet opnieuw een celstraf tegen de vrouw. Eerder werd ze wel naar de gevangenis gestuurd vanwege haar stalkingpraktijken. De rechtbank veroordeelde haar vorig jaar tot vier maanden cel, waarvan één maand voorwaardelijk, omdat ze Francis van As lastig bleef vallen met berichten en bezoekjes.

De vader van Naomi heeft het OM al vaker gesmeekt om hieraan een eind te maken. Bij de Haagse rechtbank blijft de vrouw volhouden dat ze een liefdesrelatie heeft met de Haagse tandarts. Dat zou ooit begonnen zijn op een cursus Chinees. Kim O. wil pas geloven dat het over is als hij het haar in haar gezicht vertelt, in de rechtszaal. “Ik wil het uit zijn eigen mond horen”, zei ze donderdag. Dan zou ze ook stoppen met contact zoeken. “Een psychiatrische behandeling voor mij is dan helemaal niet nodig.”

Haar advocaat wil dat de rechters de man onder ede verhoren over de vermeende relatie, maar dat verzoek is afgewezen. Kim O. wordt er ook van beschuldigd dat ze haar bovenburen lastig valt. Volgens O, een breekbare Indische vrouw, is het echter haar bovenbuurvrouw die haar leven verzuurt. Ze zou haar post stelen , haar woning binnentreden, en haar kleding meepikken.

Wanen

Volgens deskundigen lijdt de vrouw echter aan achtervolgingswanen. Daarom zou ze volledig ontoerekeningsvatbaar zijn. De officier van justitie kwam donderdag tot dezelfde conclusie en vroeg de rechtbank om een verplichte behandeling van de vrouw in een psychiatrische kliniek.

De uitspraak volgt over twee weken. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag