Volledig scherm
© Robert van Stuyvenberg

Stationsplein bij HS lang niet te bereiken per tram

Het gebied rond station Hollands Spoor ondergaat een metamorfose. De perrontunnel wordt doorgebroken om ook aan de Laakzijde een volwaardige stationsentree te creëren. Verder wordt het Stationsplein aangepakt. De trams rijden van 1 juli tot 19 december om en stoppen niet voor het treinstation.

Volledig scherm
Parkeerdek naast The Globe © Google Streetview

Het is niet niks wat er de komende maanden te gebeuren staat rond Hollands Spoor. Vanaf deze maand tot en met juni wordt onder meer het parkeerdek naast gebouw The Globe gesloopt. Soms geeft dat in weekeinden flinke overlast voor voetgangers en fietsers, omdat de fietstunnel van de Parallelweg naar de Waldorpstraat wordt afgesloten. De eerste afsluiting staat gepland voor zaterdag 6 mei vanaf 01.00 uur tot 8 mei, 05.00 uur.

Vervolgens gaan de bouwvakkers verder met het doortrekken van de perrontunnel, de bouw van winkels en een nieuwe fietsenstalling voor 2.500 rijwielen. Deze stalling komt op het dak van de stationsentree Laakhaven. Dit alles moet in december volgend jaar worden afgerond. Daarna is de gemeente in 2019 nog drie maanden zoet met een nieuw 'stationsplein' tussen de Hoge Waldorpstraat en het spoortalud.

De kosten bedragen, volgens een zegsman van de gemeente, maximaal 16,2 miljoen euro. De NS neemt daarvan 7,7 miljoen voor haar rekening, ProRail betaalt 4,15 miljoen en Den Haag 4,35 miljoen.

Volledig scherm
Stationsweg © Jos van Leeuwen

Tophaltes
Een ander onderdeel is de herinrichting van het drukke Stationsplein. Het krijgt dezelfde uitstraling als het brede deel van de Stationsweg. Die is nog niet zo lang geleden helemaal vernieuwd. Ook worden 'tophaltes' aangelegd; volledig overdekt, met veel zitruimte en actuele reisinfo. Het werk hier start 22 mei en is 18 december klaar.

Omdat ook de tramrails op het Stationsplein worden vervangen, betekent dit dat de tramlijnen 1, 9, 11, 12, 15, 16 en 17 alsmede de bussen 18 en 26 maandenlang worden omgeleid. Tramreizigers die de trein willen nemen, moeten langer lopen. Zij kunnen gebruikmaken van de tramhaltes op het Leeghwaterplein en de Rijswijkseweg op de hoek met de Waldorpstraat.

Volgend jaar dient het hele HS-project bezegeld te worden met de herinrichting van de Stationsweg en Wagenstraat. Komende dinsdag is er van 19.00 tot 21.00 uur een inloopbijeenkomst over de plannen rond Hollands Spoor in het Student Hotel aan de Hoefkade 9.

Volledig scherm
Entree Laak, gezien vanaf The Globe © Gemeente Den Haag
Volledig scherm
Entree Laak, gezien vanaf perrontunnel © Gemeente Den Haag
Volledig scherm
Fietsenstalling © Gemeente Den Haag

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

  • Ja (72%)
  • Nee (23%)
  • Neutraal (5%)
3217 stemmen