Volledig scherm
© anp

Steeds meer kinderen naar speciaal onderwijs

Het aantal kinderen dat in Den Haag in het speciaal onderwijs terechtkomt, blijft maar toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Samenwerkingsverband Primair Passend Onderwijs Haaglanden (SPPOH).

Dat is een bittere pil voor Haagse beleidsmakers. Sinds de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014 was het streven om meer kinderen die zorg nodig hebben in reguliere schoolklassen te houden. Daar zouden zij passend onderwijs krijgen waar dat mogelijk is.

Toch nam het aantal leerlingen in het speciaal basisonderwijs in de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg toe. Het ging van 1312 leerlingen in 2014 naar 1648 leerlingen in 2018. Dat is een toename van rond de 25 procent, een stijging die boven het landelijk gemiddelde ligt. In het speciaal onderwijs, gericht op kinderen met ernstige handicaps of gedragsproblemen, steeg het aantal leerlingen van 737 naar 882.

Eén duidelijke oorzaak aanwijzen blijkt lastig. Het SPPOH noemt wel specifiek de toenemende segregatie in de stad. ,,Er heerst grote armoede in stadsdelen als Escamp, Laak en Centrum'', vertelt directeur Bert Klompmaker. ,,Maar tegelijkertijd neemt het aantal laagopgeleide ouders toe en kampen veel gezinnen met opvoedproblematiek. Dat leidt zeker tot een toename van het aantal kinderen dat speciale aandacht nodig heeft op school."

Quote

De druk op leraren neemt alleen maar toe door het lerarente­kort. Dat is het grootste gevaar voor het onderwijs

Bert Klompmaker

Lerarenstaking

Dat er steeds minder geld door de gemeente en de rijksoverheid wordt vrijgemaakt, helpt volgens hem ook niet. ,,Als leraar sta je daardoor vaker voor grote klassen. Als veel van die kinderen ook nog speciale aandacht nodig hebben, dan red je het op een gegeven moment niet meer. Dan wordt een doorverwijzing naar speciaal basisonderwijs onvermijdelijk." Hij toont dan ook begrip voor de landelijke lerarenstaking van vandaag. ,,De druk op leraren neemt alleen maar toe door het lerarentekort. Dat is het grootste gevaar voor het onderwijs.‘’

Na vragen in de raad over de kwestie werden de resultaten van het onderzoek gedeeld met het college. In een antwoord op de vragen erkent het college het personeelstekort op scholen. Ook stellen b en w aan de hand van het onderzoek dat er in de onderzochte gemeenten geen enkel kind onterecht op het speciaal onderwijs zit.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag