Volledig scherm
Joris en Anjeta Peters, eigenaren van restaurant Aan de Zweth in Schipluiden, proosten op hun ster. © Guus Schoonewille

Sterren in Haaglanden nog altijd dun gezaaid

Restaurant Aan de Zweth in Schipluiden kreeg maandag een Michelinster toegekend. Vier zaken in de regio behielden hem. Haaglanden blijft echter nog altijd achter bij Rotterdam en Amsterdam.

Quote

Het gemiddelde niveau ligt beduidend lager dan in grote steden elders in de Randstad

Koen Cramer

Met vijf Michelinsterren gaat de Haagse regio het nieuwe jaar in. Inspecteurs van de 'sterren-eetgids' reikten maandagochtend in het DeLaMar Theater in Amsterdam een ster uit aan Joris en Anjeta Peters, eigenaren van het betrekkelijk nieuwe restaurant Aan de Zweth in Schipluiden. Dat de zaak elf maanden na opening zo'n goede beoordeling kreeg, was voor het echtpaar een 'enorme verrassing'. HanTing Cuisine (Den Haag), Calla's (Den Haag), Seinpost (Scheveningen) en Niven (Rijswijk) behielden hun Michelinster.

Voor chef-kok Gert-Jan Cieremans van Seinpost is het al voor het tiende jaar op rij dat hij een ster ontvangt. ,,Ik ging er niet vanuit dat we de ster zouden kwijtraken - aan mijn manier van koken is niets veranderd - maar ik ervaar het als een eer dat we hem mogen houden."

Verklaring
Ondanks de winst van één ster, blijft de Haagse regio achter bij steden als Rotterdam (acht sterren) en Amsterdam (twintig sterren). Waar dit precies aan ligt, daar kunnen zelfs restaurantkenners maar moeilijk een verklaring voor geven.

Koen Cramer is eigenaar van het goedlopende restaurant Mazie in Den Haag, dat vorig jaar door deze krant werd bekroond met de Gouden Pollepel. Het verbaast hem niet dat in de regio gisteren maar weinig zaken in de prijzen vielen. ,,Het gemiddelde niveau ligt beduidend lager dan in grote steden elders in de Randstad. Het lijkt erop dat ondernemers in Den Haag en omstreken gewoon minder interesse hebben in de hoogwaardige keuken. Ik denk trouwens dat het 'sterrenpubliek' er wél is." Cramer had van één restaurant verwacht dat het een nieuwe ster zou krijgen. ,,Villa la Ruche was naar mijn mening een kanshebber."

Eetcultuur
Toch viel het Voorburgse restaurant van Marko Karelse buiten de boot. ,,Niet geheel onverwacht, hoor," laat hij weten. ,,Ik heb hier geen Michelin-inspecteur gezien, dus we gingen niet uit van een ster." Karelse vindt, zoals velen, dat de eetcultuur in de regio te wensen over laat. ,,Terwijl er wel mogelijkheden liggen," meent hij. ,,Misschien is het voor tweesterrenrestaurants - waarvan Rotterdam er twee heeft, en Amsterdam vier - hier wat lastiger. Maar wat extra zaken met één ster moet kunnen. HanTing en Niven bijvoorbeeld, lopen allebei hartstikke goed."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag