Volledig scherm
PREMIUM
© Ron Jenner

Sterren maken van zestigers

dansen met ouderenRicardo Sibelo leidt in zijn dans-studio in Zoetermeer niet alleen jonge talenten op, hij wil nu ook met oudere amateurs een theatertour maken.

Quote

Behalve danser ben ik pedagoog

Ricardo Sibelo

Ricardo Sibelo is verliefd op dans. In zijn dansstudio leidt de 65-jarige zijn, voornamelijk jonge, leerlingen op tot professionele ballet-, hip hop-, salsa- en tapdansers.

Pas de bourrée, grand pas de deux, plié. Als danser Ricardo Sibelo eenmaal begint te praten over ballet vliegen de Franse termen je om de oren. Van zijn leerlingen verwacht hij hetzelfde. Alle lessen zijn namelijk in het Frans, waarbij hij alle danspassen bij de officiële naam noemt. Hij gaat staan en zet zijn beide voeten uitgedraaid voor elkaar neer. ,,Welke positie is dit?" vraagt hij in het sfeervolle restaurantgedeelte van zijn dansstudio. ,,De vijfde!" roept hij vol verontwaardiging als het antwoord niet direct volgt. ,,Die kennis moet je hebben als je bij mij danst. Cultuuronderwijs is een ondergeschoven kindje in Nederland. Hier wordt het meer gezien als een hobby. Ik breng mijn leerlingen kennis en respect bij door hun uit te leggen wat deze vorm van kunst inhoudt."

Pedagoog
Datzelfde respect ziet Sibelo steeds minder bij de jeugd van tegenwoordig. ,,Behalve danser ben ik pedagoog. Ik probeer de jongeren iets te leren op het gebied van normen en waarden. Ik stel grenzen en ik vertel duidelijk wat ik verwacht. Ik kan mij enorm druk maken om jongeren die overal lak aan hebben. Mensen die zich niet gedragen tijdens mijn lessen schop ik eruit. Begrijp mij niet verkeerd. Werken met jonge mensen houdt mij ook jong. Maar, ze moeten zich wel gedragen. Mijn leerlingen zeggen 'ja, meester' tegen mij en ze krijgen een handkus na afloop van de les. De ouders, die tijdens de les buiten de studio door de glazen wanden mee mogen kijken, zijn er blij mee. De vaders omhelzen mij, de moeders krijgen drie zoenen voordat ze weer naar huis gaan."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (31%)
  • Geen mening (9%)
774 stemmen