Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Stijgende ozb? Dikke pech!

Blijft de onroerende zaakbelasting (ozb) in uw gemeente dit jaar gelijk? Dan heeft u geluk. Stijgt de ozb daarentegen juist fors? Dan heeft u dikke pech. Zo simpel is het. Waar de ene gemeente deze belasting voor eigenaren van woningen en bedrijfspanden in 2018 niet of nauwelijks verhoogt, gooit een naburige gemeente er dit jaar rustig 27 procent bovenop.

Deze laatste situatie doet zich voor in Voorschoten. Nergens in Nederland (met uitzondering van het Noord-Hollandse Beemster) stijgt de ozb zo hard als in dit dorp. De gemeente Voorschoten ontkent de ozb stijging met bijna 30 procent niet. ,,Maar het onderzoek van de Vereniging Eigen Huis waarop de gegevens zijn gebaseerd, geeft een vertekend beeld van de totale woonlasten voor de inwoners van Voorschoten’’, laat die gemeente weten. ,,Tegenover de stijging van de ozb met 27 procent staat een forse verlaging van de rioollasten en de afvalstoffenheffing. Dit heft de stijging van de ozb grotendeels op.

In totaal zijn de woonlasten voor woningbezitters dit jaar gemiddeld met 5,1 procent gestegen ten opzichte van 2017. Voor huurders dalen de woonlasten met 9,3 procent.’’

Benard

Quote

Kiezers verwachten hierover openheid, eerlijk­heid en standvas­tig­heid van lokale politici

Rob Mulder

De financiële situatie in Voorschoten is benard en het geld voor noodzakelijke voorzieningen zal toch ergens vandaan moeten komen. Huiseigenaren, die over het algemeen hun onroerend goed royaal in waarde hebben zien stijgen, zo is de gedachte bij de ozb-stijging, vormen dan een groep inwoners waarmee je niet heel veel medelijden hoeft te hebben. 

Voorschoten stond vorig jaar vanwege een torenhoge schuldenlast van 40 miljoen euro zelfs onder curatele van de provincie. Een pijnlijke situatie, die pas kon worden opgeheven nadat wethouder Binnendijk (financiën) voor de komende drie jaar een op papier sluitende begroting kon presenteren. Met dank dus mede aan een forse extra ‘bijdrage’ van de huiseigenaren ter plaatse. 

Helemaal aan de andere kant van het financiële spectrum staat Den Haag. De ozb gaat hier zelfs met een minieme 0,04 cent naar beneden en komt dit jaar uit op 130,89 euro, waarmee Den Haag per hoofd van de bevolking gerekend tot de allergoedkoopste gemeenten van heel Nederland behoort. Om de willekeur te illustreren: in Haren (Groningen) dient door huiseigenaren 423,30 te worden afgetikt.

Milder

Den Haag is ook stukken milder voor eigenaren van onroerend goed dan andere grote steden. In totaal neemt de gemeente in de hofstad dit jaar genoegen met 86 miljoen euro uit de ozb. Ter vergelijking: Amsterdam haalt het dubbele op, maar Rotterdam spant de kroon en slaat bezitters van ‘stenen’ aan voor in totaal 242 miljoen euro – bijna drie keer zoveel dus.

Uit hetzelfde onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt overigens dat Rijswijk in Zuid-Holland tot de toppers behoort met een daling van de ozb met 3,9 procent. Maar daar staat dan wel weer tegenover dat de rioolheffing in diezelfde gemeente met 12,9 procent omhoog gaat.

Uit het VEH-onderzoek blijkt dat de wijze waarop gemeenten hun ozb berekenen voor driekwart van de huiseigenaren ‘erg belangrijk’ is voor hun stemgedrag. Die uitkomst is voor directeur belangenbehartiging Rob Mulder reden om ervoor te pleiten dat politieke partijen nog vóór de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart duidelijkheid geven over hun plannen met de ozb. ,,Kiezers verwachten hierover openheid, eerlijkheid en standvastigheid van lokale politici’’, meent Mulder.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag