Stoepkrijtende kinderen slaan toe op Scheveningse boulevard en ‘eisen’ losgeld voor zeeschildpad

VideoDe Plastic Bende slaat toe op de boulevard van Scheveningen. De jongeren ‘eisen’ 250.000 euro - geld dat ze overigens zelf gaan ophalen voor de actie van het World Wildlife Fund.

Volledig scherm
Scholieren voeren actie tegen de plastic bende. © Frank jansen

De boulevard van Scheveningen stond vanmiddag vol met stoepkrijtende kinderen van de basisscholen De Fontein uit Den Haag en De Wegwijzer uit Rijnsburg. Ze willen aandacht voor de zeeschildpad. Met name in de Koraaldriehoek, de zee tussen Azië en Australië, sterven veel dieren door de plastic soep. Volgens Merijn Hougee, oceaan- en plastic­expert van het WWF, komt 60 procent van al het plastic in de zee daar terecht.

Anniko van Zanten, bekend als presentatrice van tv-programma Opsporing Verzocht, zet zich in voor het WWF. ,,Ieder uur verdwijnen er tien olympische zwembaden aan plastic in de zee”, vertelt ze. ,,Het gezicht van de campagne is de zeeschildpad, maar het probleem is al het wegwerpplastic.” Waarom dan die zeeschildpad? Hougee: ,,Plastic zakjes lijken in het water heel erg op kwallen. Zeeschildpadden denken dan dat het eten is en sterven door het plastic.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag