Volledig scherm
© ANP

'Stop met denken in typen moslims'

Even vragen aanAcht Nederlandse moslims met uiteenlopende opvattingen wonen tien dagen met elkaar in een huis voor de docu-serie 'Moslims Zoals Wij', dagelijks van 17 tot 22 december, 22.55 uur, NPO2. Hagenaar Cemil Yilmaz is er bij.

Waarom moeten we allemaal gaan kijken naar de serie?
,,Omdat het mensen een ander perspectief gaat geven op islamitische Nederlanders. Ik vind dat er te veel vanuit stereotype beelden en vooroordelen over moslims wordt gedacht. Ik hoop dat kijkers naar deze serie tot nieuwe inzichten komen die vooroordelen teniet doen.”

Big Brother-sfeertje met veel emoties in jullie opnamehuis?
,,Nee, het is geen Big Brother. Het is geen amusement en ook de camera's waren niet 24/7 aan. Ik zou het eerder een docu-serie noemen waarbij de kijker inzicht krijgt in verschillende persoonlijkheden en denkbeelden over het leven, geloof en de maatschappij. Natuurlijk zitten er emoties bij als je tien dagen lang met elkaar in een huis zit.”

De NTR wil een beeld geven van de diversiteit onder moslims. Welk type ben jij?
,,Ik ben geen type moslim. Dat is nou precies het punt dat ik wil maken: we moeten ophouden met categoriseren en typeren. Ik ben Cemil en ik ben een individu. Een geboren Tukker en inmiddels een maatschappelijk betrokken Hagenees met toevallig Arabisch-Turkse roots en islamitisch geloof."

Quote

Wen er maar aan dat er een nieuwe generatie is van islamiti­sche Nederlan­ders die hun plek in de maatschap­pij opeisen.

Cemil Yilmaz

Jouw boodschap?
,,Kijk naar het individu, waardeer en beoordeel die op diens daden en neem de moeite de ander te leren kennen. Wen er maar aan dat er een nieuwe generatie is van islamitische Nederlanders die hun plek in de maatschappij opeisen.”

Volgende keer op tv in 'Expeditie Robinson'?
,,Heel graag, lijkt mij een geweldige ervaring. Doe maar een goed woordje voor me.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag