Volledig scherm
De windturbine naast de A4. © AD

'Stop turbine bij herrie en prik weghaaldatum'

Omwonenden van de Haagse windmolen langs de A4 willen dat hij wordt stilgezet bij geluidsoverlast en dat er een datum komt waarop de turbine wordt weggehaald. ,,Dat moet eerder zijn dan de 15 jaar, wanneer de windturbine is afgeschreven'', vinden ze.

De omwonenden noemen het een gebaar aan hen voor de ongelooflijke miscommunicatie over de komst van het gevaarte afgelopen december. Ze zullen hun verhaal doen tijdens de inspreekmogelijkheid in een commissie van de Haagse gemeenteraad op 5 juli.

,,Er is inmiddels een klankbordgroep waarin ook de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg zijn vertegenwoordigd. Prima, maar aan excuses hebben we niet genoeg. We willen compensatie in de vorm van het stilzetten bij overlast en een verwijderdatum.''

De strijd tegen de overlast is nog niet gestreden, zeggen de omwonenden hoewel een aantal van hen er psychisch onder lijdt of door werk nauwelijks tijd heeft voor vergaderingen, stukken lezen en politici benaderen.

Groningers

,,Je ziet nu in het hele land actiegroepen van omwonenden ontstaan zoals bij ons. Dat komt omdat mensen er pas achterkomen wat een lawaai zo'n windturbine maakt als hij er stáát. Wij zijn de Groningers en het gas nu ook gaan begrijpen. We zijn er echt wel van overtuigd dat de windturbine aan alle huidige wettelijke normen voldoet, maar die normen zijn onvoldoende. Er is ook nog zoiets als een fatsoensnorm. Het kan toch niet zo zijn dat voor groene stroom een hele woonwijk uit zijn slaap wordt gehouden.''

De Omgevingsdienst Haaglanden doet al extra geluidsmetingen bij de Haagse windmolen die op de grens met Leidschendam-Voorburg staat.

In samenwerking met indebuurt Den Haag