Straaljagers vliegen over Binnenhof ter ere van majoor-vlieger

Militaire Willems-OrdeF-16's en legerhelikopters vlogen vanmiddag over het Binnenhof ter ere van  de majoor-vlieger Roy de Ruyter. De militair werd op het Binnenhof onderscheiden met de Militaire Willems-Orde.

De Ruyter kreeg de hoogste dapperheidsonderscheiding van het koninkrijk overhandigd door koning Willem-Alexander. ,,Uw moed was imponerend'', sprak de koning hem toe. ,,U was als gevechtsvlieger en air mission commander vasthoudend, vakkundig, vernieuwend en onverschrokken. Op exceptionele wijze gaf u blijk van moed, beleid en trouw.''

Koning Willem Alexander , Koningin Maxima en Majoor-vlieger Roy de Ruiter
Volledig scherm
Koning Willem Alexander , Koningin Maxima en Majoor-vlieger Roy de Ruiter © ANP

Het is voor het eerst dat een vlieger van een helikopter deze onderscheiding krijgt. De Ruiter kreeg die voor zijn optreden als Apachevlieger in Afghanistan tussen 2007 en 2009. Tussen 2004 en 2009 diende hij zes keer in het land, waar hij vooral de taak had grondtroepen te beschermen.

Hinderlaag

De vlieger krijgt de Militaire Willems-Orde onder meer voor zijn optreden in september 2009. Hij hielp toen onder zware omstandigheden mee een groep militairen uit een hinderlaag te ontzetten. Daarbij lukte het om de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt terug te vinden. De Ruiter maakte hier zijn eigen veiligheid ondergeschikt aan die van de grondtroepen, aldus de koning.

De Ruiter (37) werkt tegenwoordig als instructeur-helikoptervlieger bij de politie in Oman. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Koning Willem Alexander en Majoor-vlieger Roy de Ruiter tijdens de uitreiking van de Militaire Willems-Orde op het Binnenhof. De Ruiter krijgt de hoogste onderscheiding in Nederland voor heldendaden tijdens zijn tijd als gevechtspiloot.
Volledig scherm
Koning Willem Alexander en Majoor-vlieger Roy de Ruiter tijdens de uitreiking van de Militaire Willems-Orde op het Binnenhof. De Ruiter krijgt de hoogste onderscheiding in Nederland voor heldendaden tijdens zijn tijd als gevechtspiloot. © ANP
  1. Bewoners Renbaankwartier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastgevende Oost-Europeanen’ spuugzat

    Bewoners Renbaan­kwar­tier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastge­ven­de Oost-Europeanen’ spuugzat

    Ze plassen in portieken, stoken vuur bij de speeltuin, vallen voorbijgangers lastig en drinken in het openbaar. Buurtbewoners van het Renbaankwartier in Scheveningen zijn de overlast die de ‘tientallen Oost-Europeanen zonder vaste woon- of verblijfplaats’ veroorzaken spuugzat. De overlastgevers zijn vanwege de coronamaatregelen tijdelijk in het Bella Vista en Andante hotel ondergebracht.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag