Volledig scherm
Generaal Spoorlaan in Rijswijk © gratis

'Straatnaam moet wijzigen: Generaal Spoor was moordenaar'

Een actiegroep eist dat Rijswijk en Voorschoten de naam van de Generaal Spoorlaan in hun gemeenten wijzigt. De groep verwijst naar onderzoek waaruit zou blijken dat  Simon Spoor verantwoordelijk was voor duizenden moorden en martelingen in Nederlands-Indië.  

'Wij beschouwen hem als één van de grootste Nederlandse oorlogsmisdadigers', schrijft Arthur E.A.J. Graaff,  woordvoerder van de Antifascistische Oud-Verzetsstrijders Nederland / Bond van Antifascisten (kortweg: AFVN), aan de gemeenteraden. Hij zegt ook te spreken mede namens het Comité Nederlandse Ereschulden, het Comité van Waakzaamheid en actiegroep De Grauwe Eeuw. 

Generaal Spoor werd na de oorlog alom geroemd. De toenmalige koningin benoemde hem na zijn dood zelfs tot 'commandeur in de Militaire Willemsorde, vanwege diens uitzonderlijke plichtsvervulling en uitstekende leiding.' Hij zou onder uiterst moeilijke omstandigheden leiding hebben gegeven aan de Nederlandse strijdkrachten in Indonesië. De koningin roemde destijds de daden van 'moed, beleid en trouw die onder zijn bevel zijn verricht'. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag