Volledig scherm
Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo. © ANP

Strafhof doet voorlopig geen onderzoek naar Syrië

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft meldingen gekregen van wreedheden in Syrië, maar heeft 'op dit moment' nog geen jurisdictie om een onderzoek te starten. De reden is dat Damascus het hof niet erkend. Dat heeft hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo vandaag gezegd.

Moreno-Ocampo zei slechts onderzoek te kunnen doen naar misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden op verzoek van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, omdat Syrië het Statuut van Rome uit 1998 niet heeft ondertekend. Met het Statuut werd de oprichting van het ICC een feit.

Moord en marteling
Volgens Moreno-Ocampo hebben 'meerdere partijen' Syrië beschuldigd van 'willekeurige detentie, de moord op vreedzame demonstranten en marteling'. Waar de meldingen precies vandaan komen wilde hij niet zeggen, maar het komt geregeld voor dat activisten en mensenrechtengroepen bij het ICC melding maken van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Wetten geschonden
Gisteren verklaarde een onderzoeksteam van de VN dat de Syrische krijgsmacht mogelijk internationale wetten heeft geschonden bij het onderdrukken van de protesten. Het team adviseerde de Veiligheidsraad de zaak door te verwijzen naar het ICC.

De mensenrechtenchef van de VN, Navi Pillay, onderschreef deze conclusie. Volgens Pillay blijkt uit het onderzoek dat mensenrechten 'systematisch en op grote schaal geschonden zijn' en dat er sprake is van misdaden tegen de menselijkheid. Pillay temperde de verwachtingen echter en zei er niet vanuit te gaan dat de Veiligheidsraad instemt met een verwijzing naar het ICC.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag