Volledig scherm
Dermatoloog gebruikt nieuwe snijtechniek bij tumoren in gezicht om zoveel mogelijk van het gezicht te sparen. © Frank Jansen

Strak snijden in de huid

Dermatologen Minouche 't Hoen en Mirte Siemerink passen sinds kort in Haga de Mohs-techniek toe, waarbij ze zo strak mogelijk snijden om huid te sparen.

Wie een operatie-afspraak heeft bij dermatologen Minouche 't Hoen en Mirte Siemerink gaat die dag misschien wel drie keer onder het mes. Stukje bij beetje snijden ze de huidkanker heel voorzichtig weg, want 'met groot snijden maak je heel veel schade'.

Haga is in de regio het eerste ziekenhuis dat de Mohs-techniek, ontwikkeld door de Amerikaanse chirurg Frederic Mohs, toepast. Het verschil met 'gewoon' snijden is: de arts snijdt niet ruim om de tumor heen - om de kans te vergroten dat alles weg is -, maar juist heel strak. Daarna beoordelen de dermatoloog en de patholoog via een microscoop de 'snijranden' van het weggenomen weefsel. Zitten daar nog kankercellen in dan wordt er nog een reepje weggehaald. En zo verder. Tot de plek 'schoon' is.

Dit 'precisie-snijden' wordt ingezet bij huidkanker in het gezicht, want niemand heeft graag onnodig grote gaten in zijn gezicht. Haga hanteert deze methode sinds twee maanden. Dermatologen 't Hoen en Siemerink volgden hier een speciale opleiding voor.

Zie je de artsen aan het werk dan zijn het net kunstenaars. Bij een vrouwelijke patiënt hebben ze net een bultje uit het oor verwijderd. 't Hoen legt het weefsel op een glaasje met een assenstelsel erop en aan elk uiteinde een letter. Die komen overeen met de markeringen op het oor van de patiënt. Vervolgens pakt ze de verf en kwast en 'schildert' hier wat rood en daar wat blauw op het ministukje oor. Zo weet ze exact aan welke kant van het wondje - dat nog even open blijft - er straks eventueel nog wat meer tumorweefsel verwijderd moet worden.

Sneltreinvaart

Vervolgens benen de artsen weg, richting het laboratorium, lange gangen door, in sneltreinvaart, want het schema is moordend. De ene patiënt gaat onder het mes, terwijl de andere patiënt net is geweest en wacht op de uitslag van het lab. Mogelijk ligt hij of zij zo direct weer op de snijtafel.

De Mohs-techniek is tijdrovend, de patiënt is er zo een dag aan kwijt. Siemerink: ,,We vertellen de patiënt daarom dat het fijn is om iemand mee te nemen.'' Daar staat tegenover dat de methode huid spaart én veilig is: de huidkanker keert minder vaak terug. Ook prettig: de patiënt weet nog dezelfde dag waar hij of zij aan toe is, want het weefsel wordt dus direct onderzocht. Mohs-artsen behandelen niet alleen, maar onderzoeken ook zelf. 't Hoen: ,,Dat moet je als dokter leuk vinden.''

De 84-jarige patiënte bij wie net een stukje oorweefsel is verwijderd (ze blijft graag anoniem), zit met haar dochter in de wachtkamer. Vijftien jaar geleden kreeg ze voor het eerst huidkanker. ,,Het begon op mijn voorhoofd. Daarna bleef ik onder controle staan. Het kwam vaak terug, ik heb er aanleg voor.''

Dichtbij

Toen, in het begin, moest ze nog naar Rotterdam voor de behandeling. Ze is blij dat ze nu dichtbij huis behandeld kan worden. ,,Ik word te oud voor dat gereis en mijn man kan ook niet mee, die is niet meer mobiel.''

Intussen turen 't Hoen en Siemerink door een microscoop naar het weefsel van de allereerste patiënt van vandaag, een meneer die een tumor heeft in de buurt van zijn oog. Uitvergroot is het een roze vlek met paarse stukjes. Siemerink: ,,Die gekke, uitlopende bolletjes, dat is allemaal tumorweefsel.'' Vervelend, constateren de artsen, meneer moet nog een keer onder het mes.

De komende tijd gaat Haga het aantal Mohs-behandelingen uitbreiden. Een derde dermatoloog gaat ook meedraaien in het Mohs-team.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag