Strandbeest in hartje Den Haag trekt aandacht toeristen

Video'Wat komt daar nu aan?' moeten een hoop toeristen woensdagmiddag gedacht hebben. Kunstenaar Theo Jansen liep met één van zijn wereldberoemde strandbeesten door het centrum van Den Haag. De tocht begon op de Denneweg en eindigde bij het Stadhuis.

Volledig scherm
© AD

Met een snelvaart begint Theo aan zijn wandeling. Fotografen en meelopers snellen achter de kunstenaar aan. Bij het kruispunt op het Toernooiveld is er even wat gedoe. Langs de zebrapaden, voorbij de auto's en door de wegafzettingen heen lukt het hem om het gevaarte 'veilig' bij de hofvijver te krijgen.

,,Ik ging even op een bankje zitten om van het uitzicht van de Hofvijver te genieten'', zegt meneer Keurntjes die een dagje de hofstad aan doet. ,,Ik had geen beter uitzicht kunnen hebben.''

Applaus
Na de Hofvijver loopt Jansen langs het Mauritshuis. Hier krijgt hij een waar applaus van een groepje jonge toeristen. Snel pakken zij de smartphones om het onwaarschijnlijke gebeuren vast te leggen op camera. Hier en daar klinkt een enthousiast kreetje als hij het strandbeest los laat en deze een paar seconde zelf vooruit gaat. Helaas staat de wind niet hard genoeg en moet Jansen zelf het gevaarte verder voortduwen.

Op het Binnenhof staat een schare toeristen te luisteren naar een vrouw die hen vertelt over de geschiedenis van Den Haag. Veel raken afgeleid als de kunstenaar met het gevaarte langs komt. Ook zij fotograferen of staan met de mond vol tanden te kijken. Blijkbaar heeft de vrouw dit ook door. In het Engels vertelt ze kort aan de toeristen wat zij eigenlijk voorbij zien komen.

,,Mag die van mij wel vaker doen'', zegt een toeriste lachend, terwijl ze naar het kunstwerk kijkt.

Specialiteit
De specialiteit van Jansen is het creëren van fantasiedieren die niet uit vlees, botten en bloed bestaan, maar van pvc-buizen en stukken zeil zijn gemaakt. De skeletachtige schepsels kunnen zichzelf voortbewegen dankzij de wind. Eén ferme vlaag is genoeg om de ledematen - hoeveel dat er soms ook zijn - met snelle passen over het zand te laten stappen.

 1. Coronahoester, zorgapplaus: Nederlandse taal ondergaat een pandemie aan nieuwe woorden
  PREMIUM

  Coronahoes­ter, zorgap­plaus: Nederland­se taal ondergaat een pandemie aan nieuwe woorden

  Theater De Vaillant in Den Haag houdt ‘torenconcerten’, de rechtbank legt celstraf op aan ‘coronahoesters’ en in de gemeente Westland vrezen handelaren voor een ‘sierteeltscenario’. Het zijn zomaar wat uitdrukkingen die woensdag in AD Haagsche Courant stonden. De coronacrisis zet het dagelijks leven op zijn kop, maar leidt óók tot een enorme verrijking van de Nederlandse taal.
 2. Vakantieparken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een appartement driehoog’
  PREMIUM

  Vakantie­par­ken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een apparte­ment driehoog’

  Terwijl elders in het land vakantieparken en campings op slot zijn gegaan, kun je in Den Haag en omliggende gemeenten nog gewoon een vakantiehuisje boeken. Restaurants, zwembaden en andere voorzieningen op de parken zijn wel gesloten, maar chaletjes zijn nog steeds verkrijgbaar. Er zijn minder gasten vanwege het coronavirus, maar de parken zijn niet leeg. ,,De gasten komen vooral voor de rust.’’ Hoe verantwoord is dat?

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag