Volledig scherm
PREMIUM
Het straatbeeld, zoals hier in de Hertzogstraat, geeft bewoners van Transvaal geen fijn gevoel. © Abdoel Haryouli

Straten in Transvaal en Schilderswijk bezaaid met afval: Grote zorgen over verval van ‘vergeten’ buurten

Het is een rotzooi in Transvaal en omringende wijken. De straten liggen bezaaid met zwerfafval, oude matrassen ontsieren de stoepen en een bakker gooit zonder pardon zijn overgebleven broden op straat. Bewoners klagen aan de lopende band, maar de problemen blijven zich letterlijk opstapelen. Een scheurkalender met 366 keer de ‘ellende op straat’ moet de verantwoordelijke wethouders een beeld geven van het verval.

Quote

Handhavers durven de wijk niet eens in te gaan

De ingang  van Christiaanhof Ouderenzorg aan de De La Reyweg is ‘s ochtends weer eens geblokkeerd. Dit keer zijn het bankstellen, kastlades en een losgeschroefde voordeur die in de weg liggen. ,,Met een scootmobiel kom je hier niet doorheen”, beklaagt Hans Steenwijk zich. De 61-jarige bewoner van Transvaal klopt meerdere keren per week aan bij de gemeente over het afvalprobleem dat almaar erger lijkt te worden. Ook over deze laatste dumping krijgt hij geen goed nieuws. ,,Het zal er zeker nog drie dagen blijven liggen.”

Steenwijk weet wie de schuldigen zijn die de stoep voor zijn deur misbruiken. Daar maakte hij namelijk haarscherpe foto’s van. Voor de handhavers die hij tipte is dat niet genoeg. ,,Die moeten iemand iemand op heterdaad betrappen. Dat gebeurt nooit als ze geen rondes door deze wijk doen. Transvaal vinden ze te gevaarlijk. Als ze er al zijn, durven hier niemand aan te spreken.”

Honderden foto’s als bewijs

Dat het zwerfvuil voorlopig niet wordt opgehaald, is een bekend antwoord van de gemeente, waardoor bewoners van onder meer Transvaal, Schilderswijk en de Groente- en Fruitmarkt vaak worden teleurgesteld. De Haagse Stadspartij (HSP) riep Hagenaars die in de meest vervuilde gedeeltes van de hofstad wonen op om foto’s op te sturen van straatvuil. Daarvan is een 366-pagina’s tellende scheurkalender - het is een schrikkeljaar - gemaakt, die vandaag wordt aangeboden aan de wethouders Liebeth van Tongeren (GroenLinks) en Hilbert Bredemeijer (CDA).

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag