Streep door vreugdevuren: Geen vergunningen voor Scheveningen en Duindorp

VIDEOEr komen dit jaar geen vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp. Dat heeft de gemeente Den Haag vandaag besloten. Er waren al langere tijd debatten over het wel of niet toestaan van de traditionele vuren met oudejaarsavond.

Niet alle benodigde stukken zouden zijn aangeleverd, en de kwaliteit van de plannen omtrent bijvoorbeeld veiligheid was niet goed genoeg, aldus waarnemend burgemeester Johan Remkes. In een brief schrijft Remkes te begrijpen dat de teleurstelling groot is voor de bouwers. ‘We begrijpen ook dat het voor de organisatoren lastig was om alle stappen binnen de procedure volledig te doorlopen.’

Volledig scherm
De gemeente Den Haag vroeg aan haar inwoners beeldmateriaal in te sturen na vonkenregen bij vreugdevuren in Scheveningen tijdens de jaarwisseling. © Gemeente Den Haag

Dure verzekering nodig voor evenement

Zowel Scheveningen als Duindorp vroegen de gemeente om garant te staan voor het eigen risico van de organisaties. Burgemeester en de gemeenteraad lieten eerder al weten dat niet te willen. Het eigen risico kan bovendien oplopen tot een bedrag van 50.000 euro per persoon die gewond zou raken bij het evenement. Daar komt bij dat de organisatoren niet gedekt zijn voor schade die zich voordoet bij windkracht 7 of meer.

Voor de ontheffing die nodig is vanwege van de Wet Milieubeheer hebben de organisatoren niet van de gelegenheid gebruik gemaakt om deze aan te vullen, stelt de burgemeester. Dat betekent dat onduidelijk blijft hoe een grote hoeveelheid pallets op het strand kan worden ontstoken, ‘zonder dat de bescherming van het milieu zich hiertegen verzet’.

Aanhoudende rellen in Duindorp

De organisatie van Duindorp liet afgelopen vrijdag al weten de handdoek in de ring te gooien. De organisatie zag geen mogelijkheid om te voldoen aan de nieuwe strenge regels. Sinds dit besluit zijn er aanhoudende rellen in de wijk. Zo werden afgelopen nacht nog dertien mensen aangehouden. 

De organisatie van Scheveningen liet zojuist op Facebook weten later met een verklaring te komen. 

Uit een brief van de gemeente die vandaag is gepubliceerd blijkt dat de organisatie van Vreugdevuur Duindorp spijt had van hun beslissing om de stekker uit het vuur te trekken. Afgelopen zondag liet de organisatie weten uit emotie te hebben gehandeld en de intrekking ongedaan te willen maken. 

De regels voor het bouwen van vreugdevuren is dit jaar flink aangescherpt nadat de vuurstapels in Duindorp en Scheveningen afgelopen jaarwisseling voor een zeer gevaarlijke situatie zorgden. Een vonkenregen daalde toen neer op Scheveningen, waardoor er branden ontstonden. 

Ontstaan vuren door rellen

Richard de Mos, fractievoorzitter van Groep de Mos, riep eerder waarnemend burgemeester Johan Remkes op om de vreugdevuren gewoon door te laten gaan na de rellen in Duindorp. ,,Die vuren zijn ontstaan om volstrekt losgeslagen rellen in de wijken te voorkomen.”

Volgens de ChristenUnie/SGP zou het wel degelijk mogelijk zijn geweest om aankomende jaarwisseling veilige, vakkundige en verantwoorde vreugdevuren te organiseren. Raadslid Pieter Grinwis hoopt nu vooral ‘dat we met vereende krachten van de jaarwisseling 2019/2020 toch een relatief vredig feest kunnen maken’. ,,Daar is iedereen bij nodig, ook de vaders, moeders en jongeren uit de verschillende wijken. We laten onze mooie stad toch niet kapot slaan?’’

Bekijk hier de beelden van afgelopen jaarwisseling

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
    PREMIUM
    Vak apart

    Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

    Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag