Wie bouwt de hoogste brandstapel? De jaarlijkse nieuwjaarsstrijd kan doorgaan.
Volledig scherm
Wie bouwt de hoogste brandstapel? De jaarlijkse nieuwjaarsstrijd kan doorgaan. © robin utrecht

Strijd om het hoogste vreugdevuur gaat door

De Haagse vreugdevuren met Oud en Nieuw zijn gered. De organisaties gaan ook deze jaarwisseling de strijd aan om het grootste vuur op het strand, is de conclusie na overleg met de gemeente vanavond. 'Ik heb alle vertrouwen'.

De beroemde nieuwjaarstraditie stond op de tocht toen de Scheveningse organisatie vorige maand plotseling de stekker eruit trok: de Scheveningers waren alle gedoe met de gemeente en het 'interne gezeik' beu. Maar er is een nieuwe lichting opgestaan die het stokje overneemt: ,,En wij begeleiden hen nu'', zegt een woordvoerder van de vorige organisatie. 

De organisatoren en de gemeente hebben - net als vorig jaar - nu afgesproken om niet hoger te stapelen dan 35 meter. Wel komt de vuurwerkshow op Scheveningen op grotere afstand van de vuurstapel. 

Vorig jaar viel de stapel al snel om en kwam toen terecht op de plek van de vuurwerkshow. Dat is te gevaarlijk, vindt burgemeester Pauline Krikke. Krikke zegt na overleg met beide organisaties vanavond 'alle vertrouwen' te hebben in een goede en veilige editie van de vreugdevuren: ,,Met beide organisaties is constructief overleg gevoerd en zijn goede afspraken gemaakt. De gemeente faciliteert daarom graag opnieuw de twee vreugdevuren.” Michel Kulk van het vreugdevuur Duindorp is tevreden: ,,We hebben er ook het volste vertrouwen in.'' De organisatie van Scheveningen is ook positief: ,,Het ziet er goed uit. De nieuwe lichting moet heel veel leren, maar de instelling is er zeker.''

De komende weken worden de afspraken verder uitgewerkt. 

Nieuwe organisatie

Met deze uitkomst kan de burgemeester opgelucht ademhalen. Met het dreigende einde van het Scheveningse vreugdevuur moest de burgemeester vrezen voor een 'ouderwetse' onrustige jaarwisseling. Krikke benadrukt: ,,Voor de gemeente staat de veiligheid van bezoekers, bewoners en hulpdiensten voorop.''

De vuurstrijd tussen Duindorp en Scheveningen op het Zuider- en Noorderstrand groeide de afgelopen jaren uit tot een bekend Haags Nieuwjaarsevenement, met tienduizenden bezoekers en aan beide zijden tientallen vrijwilligers. Die bouwen binnen een week tijd een brandstapel van dik dertig meter. De vreugdevuren zijn sinds kort officieel cultureel erfgoed. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag