Ontruiming van het kraakpand aan de Stadhouderslaan door de ME.
Volledig scherm
PREMIUM
Ontruiming van het kraakpand aan de Stadhouderslaan door de ME. © Jos van Leeuwen

Strijd tegen krakers in jaren tachtig: ‘Geen traangas in Den Haag’

Plaats delictVoor de zoveelste keer komt de mobiele eenheid van de politie op 12 februari 1982 in actie tegen krakers. De ontruiming van een pand aan de Stadhouderslaan, een dependance van de Indonesische ambassade, is landelijk nieuws. Eerst meldt zich een deurwaarder met maar twee politieagenten bij het vroegere kantoor. Voor de rubriek Plaats Delict beschrijft Hans Hemmes elke week een plek met een bloederig verleden.

 1. Huurmoorden, clans en drugs: De bloedige familievete tussen de Demirels en Akbuluts
  PREMIUM
  Plaats Delict

  Huurmoor­den, clans en drugs: De bloedige familieve­te tussen de Demirels en Akbuluts

  Op 5 januari 1982, ruim veertig jaar geleden, worden bewoners van de De La Reyweg opgeschrikt door een brute moord. De 38-jarige Turk Ali Demirel is in zijn auto doodgeschoten. Het lijkt er sterk op dat hier op straat een jarenlange vete tussen twee families wordt uitgevochten en die nu het zoveelste dodelijke slachtoffer eist. Voor de rubriek Plaats Delict beschrijft Hans Hemmes elke week een plek met een ‘bloederig’ verleden.
 2. Van straatschoffie tot succesvol ondernemer: Appie vond ‘letterlijk gat in markt’
  PREMIUM
  Interview

  Van straat­schof­fie tot succesvol ondernemer: Appie vond ‘letterlijk gat in markt’

  Als kind van een gastarbeider met zes broertjes en zusjes had Appie el Massaoudi (33) bepaald geen makkelijke jeugd in de Haagse Schilderswijk. Het had weinig gescheeld of hij was het verkeerde pad opgegaan. Maar het ‘Marokkaanse straatschoffie’ groeide uit tot een succesvolle ondernemer en is nu zelfs bevriend met Mark Rutte. ,,Ik dacht vroeger dat deze wijk Nederland was.’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag