Volledig scherm
Henkie in zijn hoekie © Videostill documentaire 'De betaalbare romantiek van Henkie'

Student maakt docu over bekende Haagse bloemenverkoper Henk(ie)

Even vragen aanWie kent het niet, Henkie's Hoekie, de bloemenkeet vlak voor het Haagse Centraal Station. Journalist Rutger de Quay maakte voor zijn minor Audiovisual Storytelling een documentaire over de Haagse bloemenverkoper. Vandaag wordt de documentaire Betaalbare romantiek van Henkie gepubliceerd op YouTube.

Hoe ben je bij Henkie's Hoekie uitgekomen?

,,De documentaire is deel van een schoolopdracht. Het moet dicht bij jezelf zijn en er moet een verhaal achter zitten. En toen dacht ik aan Henkie's Hoekie. Soms heb je een klein gesprekje met hem als je een bloemetje koopt, maar je vergeet bijna dat hij ook een mens is.”

Waarom zouden Hagenaars hiernaar moeten kijken?

,,Iedereen in Den Haag kent Henkie's Hoekie wel, maar niet iedereen kent de man die erachter zit, Henk Batelaan. De keet is bijna een monument, die staat er volgens mij al twintig jaar. Hij is er zelf ook bijna iedere dag, met weer en wind."

Wat wil je kijkers meegeven?

Volledig scherm
Rutger de Quay © Privefoto

,,Ik denk dat veel mensen van Henks optimisme kunnen leren. Hij heeft veel tegenslagen meegemaakt, maar het blijft een optimistische man. Soms denk ik: hoe doe je dat? Henk heeft ook tegen me gezegd: 'Als ik bij iedere tegenslag op bed zou gaan liggen, had ik hier nu niet gestaan.' Ik hoop dat dit mensen inspireert."

Wat maakte de productie leuk?

,,Het leukste vind ik toch wel het filmen. Ik ben zo heel dicht bij hem gekomen. Het verraste me hoe open hij was. Ik zou zelfs een documentaire van anderhalf uur kunnen vullen, maar dat is een beetje te veel van het goeie."

Hoe ga je vieren dat de documentaire in de lucht is?

,,Ik ga vandaag naar Henk toe, zodat we hem samen kunnen kijken.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag