Volledig scherm
© Kees Stuip

'Stuk met fouten naar gemeenteraad'

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft willens en weten stuk vol rekenfouten naar de gemeenteraad gestuurd. Het leidde tot het miljoendebacle waar de de gemeente nu mee worstelt. Dat zei Mariska Flierman, oud-planeconoom bij de gemeente L'dam-Voorburg vanmorgen tijdens de verhoren over het miljoenenverlies op het woningproject Duivenvoorde Corridor.

Quote

Op een aantal punten kon ik wel iets verzinnen, maar niet op alles

Mariska Flierman, oud-planeconoom

In de gemeente houdt de plaatselijke enquêtecommissie deze week de openbare verhoren. Flierman stelde het stuk met de cijfers over de grondexploitatie destijds op. Toen ze er achter kwam dat ze een rekenfout had gemaakt bij het vaststellen van de btw, vroeg ze aan het gemeentebestuur om het cruciale stuk niet door te sturen aan de raad.  ,,Ik heb dat toen geadviseerd."

Tegenvallers
Maar het stuk ging wel naar de raad, die het aannam. De fout van Flierman zorgde voor veel grotere tegenvallers dan verwacht. De later ingehuurde accountant berekende die later op op 18,8. Volgens de voormalige gemeenteambtenaar is dat wel weer een heel hoog bedrag. Zij verwacht dat de gemeente voor minder het schip zal ingaan.

Dat de markt begon in te storten was in 2011 wel degelijk tot het gemeentehuis doorgedrongen, zegt Flierman. ,,Er is na onderzoek besloten door te gaan met de ontwikkeling. Stoppen leverde niet meer op dan doorgaan." Wel werden elk jaar aanpassingen gedaan aan het plan - minder woningen over een langere termijn - maar in 2013 zou de grondexploitatie voor het eerst toch met 4 miljoen negatief uitkomen.

Hoofdrolspelers
,,Toenmalig wethouder financiën Marcel Houtzager vond dat geen leuke boodschap. Hij vroeg: 'Mariska, kan je daarvoor geen oplossing vinden?'. ,,Op een aantal punten kon ik wel iets verzinnen, maar niet op alles," aldus Flierman. De verdere inzet van verliezen kon niet meer worden voorkomen. Vanmiddag komen de hoofdrolspelers in de affaire Heleen Mijdam en Marcel Houtzager, voormalig verantwoordelijke wethouders van de VVD voor de commissie.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag