Volledig scherm
© Robert van Stuyvenberg

Subsidie afgewezen omdat molen niet duurzaam is

Stichting Molen de Vlieger is zwaar teleurgesteld in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Een subsidieverzoek van 5000 euro voor de vervanging van de oude verlichting door energiezuinigere ledlampen is geweigerd. De belangrijkste reden: de molen is niet duurzaam genoeg.

Quote

De verlich­ting is het enige dat stroom verbruikt en daarom willen we juist ledlampen gebruiken

Eddy Vermeiren

De poldermolen aan het Essepad stamt uit 1621 en is een rijksmonument. De molen is eigendom van de gemeente, maar wordt beheerd door de stichting en is ingericht als museum. Zo regelen vrijwilligers rondleidingen in de molen, die nog volledig operationeel is. Dat betekent dat de molen nog steeds energie opwekt, waarmee water uit de polder wordt gepompt.

,,Je zou denken dat dit toch behoorlijk duurzaam is,'' zegt Eddy Vermeiren, secretaris van de stichting. ,,Maar blijkbaar denkt de gemeente daar anders over.'' In een reactie liet de gemeente weten dat vervanging van de verlichting niet onder het onderhoud van de eigenaar valt, in dit geval dus de gemeente. Maar van de zinsnede - 'Indien de stichting mogelijkheden ziet voor een integrale aanpak van duurzaamheid voor de molen en zijn omgeving, dan staat de gemeente uiteraard open voor een gesprek hierover' - viel het bestuur helemaal stijl achterover.

Potje
Vermeiren: ,,Want we gebruiken eigenlijk al bijna helemaal geen energie. De verlichting is eigenlijk het enige dat stroom verbruikt en daarom willen we juist ledlampen gaan gebruiken, want dat is nog zuiniger. Maar zelfs daar heeft de gemeente geen potje voor.''

De stichting heeft op zijn site een foto gezet van de mogelijke toekomst: zonnepanelen op De Vlieger. Een grapje, want het is een rijksmonument zodat zonnepanelen geen optie zijn.

Vermeiren: ,,We gaan nu onderzoeken hoe we op een andere manier geld voor de ledlampen kunnen binnenhalen. Misschien door een publieksactie.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag