‘Surfen is als skiën op de zwarte piste’

VIDEOTerwijl de hoge golven tegen de havenhoofden slaan, is de dood van een kitesurfer hét gesprek op het strand. 

Met windvlagen van ruim 70 kilometer per uur was de storm zaterdag ‘heel heftig’ en de zee ruig, beaamt ervaren kitesurfer Max Blom. Hij heeft zondagmiddag net zelf weer even ‘gevaren’ in Scheveningen, zoals kitesurfers het noemen als ze de zee op gaan. Het verongelukken van een mede-kitesurfer, wiens levenloze lichaam ’s morgens is gevonden tussen de betonblokken van het Zuiderhavenhoofd, is hét gesprek onder de extreemsporters.

Quote

Het is heftig als iemand die dezelfde passie heeft als jij, zo aan zijn einde komt

Max Blom

 ,,Met een paar andere surfers was ik zelf gisteren de hele dag op het water”, zegt Blom terwijl hij zijn surfboard in zijn auto laadt. Ook nu slaan de hoge golven over het Zuiderhavenhoofd. ,,Het is heftig als iemand die dezelfde passie heeft als jij, zo aan zijn einde komt. We doen dit allemaal voor de fun. Maar ik dacht opeens: is dit het wel waard? Uiteindelijk ben ik zó gepassioneerd, dat ik er toch mee doorga.”

Het slachtoffer is een vermoedelijk 53-jarige vader die door zijn dochter, eveneens kitesurfer, zaterdagmiddag als vermist werd opgegeven. Hij kwam niet terug nadat hij van het Zuiderstrand de zee was opgegaan.

In het kitesurfwereldje van Scheveningen is niet bekend wie het slachtoffer is. ,,Ik ben verbonden aan watersportvereniging Jumpteam Scheveningen, deze man was dat niet”, legt Blom uit. ,,Wij surfen altijd op het noorderstrand, hij deed dat zaterdag bij het zuidelijk havenhoofd, bij Duindorp. Omdat hij waarschijnlijk pas het water op is gegaan toen wij al weg waren, zijn we elkaar ook niet tegengekomen.”

Extreem

Quote

Voor doorgewin­ter­de sporters het mooiste dat er bestaat, maar er kleven risico’s aan

Mede-kitesurfer

Ook bij Jumpteam Scheveningen heerst zondagmiddag grote verslagenheid. ,,Surfen is een extreme sport en iedereen kent de risico’s, maar dit hakt er ontzettend in”, zegt één van de clubleden, naar eigen zeggen ‘kitesurfer vanaf het eerste uur’. ,,Iedereen heeft het er vandaag over.”

Een clubgenoot, die net de zee uit is gekomen en naast hem is komen zitten, vult aan: ,,Kitesurfen met deze heftige weersomstandigheden is vergelijkbaar met skiën op de zwarte piste. Voor doorgewinterde sporters het mooiste dat er bestaat, maar er kleven risico’s aan. Áls het misgaat, gaat het goed mis.”

Beiden kennen de overleden man niet. ,,Hij is vermoedelijk verbonden aan een van de surfclubs bij het Zuiderstrand”, zegt één van hen. ,,We weten dat hij ter hoogte van De Staat zaterdag op zijn surfboard is gegaan: helemaal aan de andere kant van waar wij surfen.”

Maar Ralph Schnepper van de Kitesurfschool op het Zuiderstrand heeft niet gehoord dat het slachtoffer bij zijn club hoorde. ,,Ik heb wel twintig appjes gehad van mensen die allemaal over het ongeluk praten en meeleven. Zo’n ongeluk heeft impact in de surfscene.”

Fataal

Zowel Schnepper als de surfers van het Jumpteam benadrukken dat goed materiaal en ervaring onontbeerlijk zijn voor de omstandigheden van afgelopen weekeinde. Hoewel ze gissen, hebben sommigen wel een vermoeden hoe het mis heeft kunnen gaan. Surfer Max Blom: ,,Omdat de wind uit het westen kwam, stond die aan de zuidkant van het havenhoofd op de blokken. Het kan zijn dat zijn kite gevallen is en hij op de blokken is gespoeld. Als dat gebeurt met golven van zo’n drie meter kan dat fataal aflopen.”

Volledig scherm
Max blom spreekt over dodelijk ongeval met kitesurfer in Scheveningen © Videostill

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag