Volledig scherm
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Bezuidenhout. © AD

SZW naar koper met sloopplan

Het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag wordt definitief verkocht aan investeerder Litoro. Dit ondanks onenigheid tussen de gemeente en de investeerder. Die wil het pand namelijk slopen.

Quote

Het gesprek met de betrokken partijen loopt nog. Ik verwacht eind oktober meer duidelijk­heid

Joris Wijsmuller

Het Rijksvastgoedbedrijf (eigenaar van het gebouw) en de gemeente melden dat de verkoop écht doorgaat. Of het ontwerp uit 1990 van architect Herman Hertzberger inderdaad tegen de vlakte gaat, is onduidelijk.

Waarschijnlijk werken gemeente en Litoro achter de schermen aan een compromis. De gemeente wil echter niets kwijt over die gesprekken en Litoro is niet bereikbaar voor commentaar.

Gegeven
De definitieve koop is nu 'een gegeven', meldt de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (HSP): ,,Het gesprek met de betrokken partijen loopt nog. Ik verwacht eind oktober meer duidelijkheid.''

Lange tijd zat de zaak in een impasse. Koper Litoro wil het gebouw aan de Anna van Hannoverstraat in Bezuidenhout op termijn neerhalen om vervolgens nieuwbouw te plegen. Maar voor de gemeente is sloop taboe, zo liet Wijsmuller deze zomer weten: ,,We gaan uit van grotendeels behoud van het gebouw.''

De vertraging bezorgde wethouder Wijsmuller koppijn, en niet alleen vanwege het sloopplan. De wethouder dreigde ook in de problemen te komen door de opdracht om dit jaar 350 vluchtelingen te huisvesten in het oude ministerie. Die deadline was onhaalbaar geworden door het getreuzel rond de verkoop.

Asielzoekers
Op dat punt heeft de wethouder weer wat lucht. Door de afgenomen instroom van asielzoekers heeft hij het oude ministerie dit jaar niet meer nodig om alle statushouders onder te brengen.

Het blijft wel de bedoeling dat er uiteindelijk vluchtelingen gaan wonen in het omgebouwde pand, stelt de woordvoerder van Wijsmuller. ,,De afspraken die we vooraf hebben gemaakt over de nota van uitgangspunten en de statushouders zijn leidend in de gesprekken.''

Het dossier sleept al maanden voort. In juni meldde het Rijksvastgoedbedrijf dat Litoro het voormalige ministerie voor 23 miljoen euro wil kopen. Behalve gesteggel over de sloop zou ook meespelen dat er op het stadhuis scepsis is over de 'onbekende koper'.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag