Volledig scherm
Beeld ter illustratie © ANP XTRA

Taakstraf voor vader die op oogbollen van dochtertje drukte en brood in haar onderbroek stopte

Gefrustreerd en gevangen in een ongelukkig, gearrangeerd huwelijk, mishandelde een 38-jarige Hagenaar zijn dochter en vrouw. De verdachte, K., sloeg hen en drukte ook op de oogbollen en tanden van het 9-jarige meisje.

De dove man zou zijn eveneens dove vrouw met een stok hebben geslagen. Zijn dochter had hij ook in het gezicht geslagen, aan haar oorlel getrokken en op haar oogbollen en tanden gedrukt. Ook had hij kruimels van een hard geworden pitabroodje in haar kleren gestopt, tot in haar onderbroek aan toe. Dat hebben de vrouw en dochter van de Hagenaar verklaard. Het 9-jarige meisje had zelfs aantekeningen bijgehouden van de mishandelingen en had berichten hierover ingesproken.

De man ontkende vandaag via een gebarentolk op de zitting alle aantijgingen. Hij zei dat alle verhalen verzonnen waren. Een oom van zijn vrouw zou de kwade genius daarachter zijn. K. wilde namelijk scheiden van de vrouw die hij pas bij zijn huwelijk leerde kennen. De oom zag dat niet zitten en stelde hem in een kwaad daglicht, zei K.. ,,Het zijn allemaal fantasieverhalen. Het is een valse aangifte. Ik wilde scheiden en dit is het gevolg.”

De rechter denkt echter dat de mishandelingen niet uit de duim zijn gezogen. K. had namelijk zelf eerder bij de politie deels bekend. Hoewel hij vandaag zei dat hij verkeerd was begrepen, hield de rechtbank hem toch aan die verklaring. Wel hield de rechter er rekening mee dat het voor twee dove ouders lastig en frustrerend kan zijn om een kind op te voeden dat wel kan horen.

Intellectueel beperkt

De advocaat vroeg de rechtbank om er rekening mee te houden dat zowel vader als moeder niet alleen doof, maar ook ‘intellectueel beperkt’ zijn. De moeder in hogere mate. Bovendien groeiden de spanningen in het huwelijk. Doordat het stel inmiddels gescheiden leeft en de man in behandeling is,wordt de kans op herhaling laag geschat.

De rechtbank veroordeelde K. tot een taakstraf van veertig uur, plus veertig uur voorwaardelijk. ,,Het zijn ernstige feiten, over een langere periode. We houden er rekening mee dat de situatie erg frustrerend zal zijn geweest, maar dit soort dingen mag niet gebeuren.” Ook moet hij beide slachtoffers 450 euro betalen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag