Volledig scherm
PREMIUM
Aan de slag op het Adelbert College. Daar zijn de boeken weer. © Jacques Zorgman

Tablet de deur uit, het boek is terug

Wiskunde, biologie, Grieks... Twee jaar lang deden leerlingen álles op de tablet, maar het Adelbert College in Wassenaar stapt weer over op boeken.

Op steeds meer scholen worden de schriften en boeken verdrongen door tablets. Ook het Adelbert College in Wassenaar ging mee in die trend, maar is daar na twee jaar op teruggekomen. Het tabletonderwijs heeft weer plaatsgemaakt voor 'ouderwetse' lessen met boeken. ,,In onderwijsland is tabletonderwijs een hot item en wij vonden het belangrijk om met deze ontwikkeling mee te gaan, omdat we dachten dat het een onderwijskundige meerwaarde had'', legt Daphne Ouwerkerk uit. Ze is afdelingsleider van de onderbouw. 

Docenten werden een jaar lang getraind in digitaal lesgeven en ruim twee jaar geleden stapten de eerste twee klassen, vmbo'ers én gymnasiasten, over op tabletonderwijs. Alle deelnemende leerlingen moesten hiervoor een nieuwe tablet aanschaffen. Het daaropvolgende schooljaar ging nog een nieuwe groep leerlingen ermee aan de slag. Al snel liepen zij echter tegen problemen aan, vertelt Astrid van Abswoude, die het tabletonderwijs op de school coördineerde. ,,Bij vakken als Nederlands was de tablet eerder een belemmering dan een voordeel. Van een scherm lange teksten lezen is niet prettig, zeker als je telkens moet schakelen tussen de tekst en het tabblad met de vragen. Leerlingen raakten het overzicht kwijt en gaven zelf aan dat ze het veel fijner vonden om met boek en schrift te werken.'' Ondanks mooie beloften van uitgevers merkte de school dat veel methoden onvoldoende digitaal gericht zijn. ,,In veel gevallen is het eigenlijk een boek achter glas en voegt het verder weinig toe'', zegt Ouwerkerk. Bovendien liepen de programma's regelmatig vast door technische problemen. 

De twijfels kwamen juist op het moment dat de tablet negatief in het nieuws was. Veelvuldig gebruik zou onder meer concentratieproblemen en verslechtering van de ogen veroorzaken. Toen ook nog bleek dat het tabletonderwijs niet leidde tot betere cijfers van de Adelbertleerlingen, was de keuze om ermee te stoppen snel gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag