Volledig scherm
Ben Manuputty met de drag queens Kristel Jongman en Rose Garden, die geweigerd werden in Haagse taxi's © Facebook

Taxibedrijven in actie tegen discriminatie: 'Wilde taxichauffeurs verpesten de markt'

Diverse Haagse taxicentrales gaan maatregelen nemen tegen chauffeurs die passagiers weigeren mee te nemen wegens hun afkomst of identiteit. Dat laten ze weten aan Ben Manuputty, organisator van The Hague Pride, die verbolgen was omdat twee dragqueens tijdens het regenboogfestijn bij geen enkele taxi mochten instappen. 

De Haagse Ben Manuputty heeft de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met drie taxicentrales. Ook meldden zich individuele chauffeurs om zich te distantiëren van de weigercollega’s en hebben politici vragen gesteld over de kwestie. De taxicentrales nemen stelling tegen een incident van vorige week waarbij twee dragqueens in alle zes taxi’s werden geweigerd die ‘s nachts op de standplaats aan de Jan Hendrikstraat stonden. 

‘Maatregelen’

De eerste taxicentrale die zich bij Manuputty meldde, was HTMC. Directielid Ron Verdegen van de taxidienst reageert geschrokken op het nieuws. ,,Helaas weten we niet om welke chauffeurs het gaat, maar als het ons bedrijf was geweest, dan zouden we onmiddellijk maatregelen nemen'', zegt hij.

,,Het is helaas een probleem dat speelt bij standplaatsen waar ook chauffeurs staan die niet onder de vertrouwde centrales vallen en hun eigen tto (toegestane taxi organisatie, red.) hebben opgericht. Waarschijnlijk zijn de dragqueens niet eens om hun uiterlijk geweigerd, maar omdat de rit te kort was. Ook bij het Plein gebeurt het geregeld dat chauffeurs niet uitrijden voor een rit onder de 20 euro. Dat zijn niet onze mensen, maar ze bezorgen onze branche wel een slechte naam. De gemeente moet meer handhavers inzetten om deze rotte appels weg te halen.‘’

Inzet

Manuputty: ,,Ik ben een positief mens die zich inzet voor Den Haag. Ik wil ook niemand de schuld geven, maar kijken hoe we op een positieve manier dit probleem kunnen aanpakken. Ik heb trouwens ook reacties gekregen van vrouwen die zich onprettig bejegend hebben gevoeld in een taxi.‘’ Verdegen raadt uitgaanspubliek aan een taxi te bestellen via een erkende centrale in plaats van op de bonnefooi naar een standplaats te gaan. 

Manuputty wil een lijst aanleggen van gayvriendelijke taxibedrijven en die verspreiden via de horeca. 'Rainbow taxi's' is de werknaam van zijn nieuwe keurmerk.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag