Meerdere politiebussen zijn uitgerukt.
Volledig scherm
Meerdere politiebussen zijn uitgerukt. © VRPress

Taxichauffeurs geven gehoor aan oproep om niet te demonstreren in Den Haag, Malieveld blijft leeg

UPDATEDe politie was vanmorgen bang dat de aangekondigde demonstratie van taxichauffeurs op het Malieveld toch door zou gaan, ondanks dat het protest gisteren werd verboden door waarnemend burgemeester Johan Remkes. Agenten rukten massaal uit en actievoerders werden opgeroepen om echt niet naar Den Haag te komen. Dit met succes.

De gemeente laat zojuist weten dat de taxichauffeurs gehoor hebben gegeven aan de oproep om niet met een grote groep naar Den Haag te komen. ‘Goed om een leeg Malieveld te zien in tijden van coronavirus’, schrijft de gemeente op Twitter. 

Tekst gaat verder onder de tweet. 

De chauffeurs zitten, net als veel andere ondernemers, in financieel zwaar weer door de coronacrisis. De bestuurders wilden aandacht vragen voor hun situatie, maar de burgemeester heeft het protest verboden. ,,Het is onverantwoord om met grote groepen bij elkaar te komen in een tijd waarin iedere Nederlander wordt opgeroepen thuis te blijven”, zei Remkes gisteren over de demonstratie. ,,Het is een bedreiging voor de volksgezondheid en daarom zal ik het niet toestaan.” Daarnaast was de demonstratie ook niet officieel bij de gemeente aangemeld. ‘Dit is verplicht omdat de gemeente en de politie zich moeten kunnen voorbereiden op een demonstratie.’

Uit voorzorg rukten agenten massaal uit om te voorkomen dat grote groepen samen zouden komen. Want als er toch demonstranten zouden komen moest er handhavend worden opgetreden, volgens de gemeente.  ‘Het niet opvolgen van aanwijzingen of bevelen kan dan leiden tot strafrechtelijke vervolging.’ 

A12

Bij de ANWB ontstond korte tijd verwarring over het afsluiten van de snelweg A12 vanuit Utrecht richting Den Haag. In eerste instantie werd gemeld dat de weg ‘op last van de politie’ dichtging, maar een tijdje later bleek de weg toch gewoon open. 

Tekst gaat verder onder de tweets.

Politie oproep

Ook de politie zag de demonstratie op dit moment als een bedreiging voor de volksgezondheid en riep chauffeurs die onderweg waren naar het Malieveld om niet te komen en terug te keren naar huis.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag