Volledig scherm
© LEEUWEN, JOS VAN

Taxus lijkt boosdoener spreeuwensterfte in Huijgenspark

De massale spreeuwensterfte van de afgelopen weken rond het Haagse Huijgenspark komt waarschijnlijk doordat de diertjes van de taxus hebben gegeten. Dat meldt vogelopvang De Wulp.

Wekenlang heerste grote onduidelijkheid over de massale sterfte onder spreeuwen in de Haagse Stationsbuurt. Traditiegetrouw maken deze vogels rond het Huijgenspark twee keer per jaar een stop in hun overwinteringsreis van en naar het zuidelijk halfrond. Dat gaat altijd goed, maar dit seizoen werd vogelopvang De Wulp geconfronteerd met 330 dode spreeuwen.

Uit toxicologisch onderzoek lijkt de oorzaak te liggen in natuurlijke giffen en afbraakproducten in weefsels die afkomstig zijn uit de taxus (inzetje). Omdat de stof niet in het vruchtvlees van de besjes voorkomt maar wel in de blaadjes, takken en pitjes, wordt volgens De Wulp momenteel nog verder uitgezocht hoe het gif in de beestjes terecht is gekomen. De pitjes worden normaliter gewoon uitgepoept en helpen de haagplant zich te vermeerderen.

,,Daarmee is het probleem nog niet opgelost, maar we weten nu in elk geval dat er geen sprake is van vergiftiging of een besmettelijk virus'', aldus Sharon Lexmond van De Wulp. ,,Dat is alvast bemoedigend nieuws. De overlevende vogels zijn inmiddels doorgevlogen, maar als ze volgend jaar weer voorbijkomen hopen we alles op een rijtje te hebben.''

Volledig scherm
In totaal legden 330 spreeuwen het loodje. © HC

Snoepen

Opvallend is dat de vogels van het spul hebben gegeten, terwijl ze uit zichzelf weten wat wel en niet giftig is. Volgens de vogelopvang is het mogelijk dat de spreeuwen hebben gesnoept van snoeiafval in combinatie met het drinken van water. Die eventuele oorzaak is een van de aandachtspunten in het vervolgonderzoek. Wageningen Bioveterinary Research zal dat oppakken. De uitslag van dit onderzoek wordt binnen 2 weken verwacht.

De eerste conclusies zijn hoe dan ook een opluchting voor de eigenaar van een belwinkel aan de Hoefkade. Hij werd de afgelopen weken ongewild het mikpunt van spot in een complottheorie dat de vogels zouden zijn gestorven door straling. Op internet verspreidde zich het nepnieuws dat rond de belwinkel en station Hollands Spoor een experiment gaande was met de telecommunicatiestandaard 5G.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag