Volledig scherm
© Nico Heemelaar

Te koop: de oude stadsvilla van minister Joseph Luns

Dit is hem dan: de ambtswoning waar voormalig minister van buitenlandse zaken Joseph Luns tijdens zijn ambtsperiode van 1952 tot 1971 woonde. Het pand aan het Plein 1813 staat te koop. Op donderdag 24 september gaat het onder de hamer.

Volledig scherm
In de zitkamer is achter een luikje een radio verstopt. © Nico Heemelaar
Quote

We praten niet over schattin­gen of de waarde van het pand

Veilingmeester Jos Bontenbal

Wie mee wil doen aan de veiling kan komende donderdag zelf een kijkje nemen. Zomaar binnenlopen lukt niet, belangstellenden dienen zich eerst aan te melden bij de makelaar en een inlegbedrag van 25.000 euro voor de veiling te betalen. Dat bedrag krijg je overigens wel weer keurig teruggestort wanneer je achter het net vist.

Het 155 jaar oude pand telt 13 kamers en heeft een woonoppervlak van 1251 vierkante meter. Omdat het een rijksmonument is, zijn bouwkundige aanpassingen aan strenge eisen gebonden. Zomaar even de boekenkasten uit de bibliotheek van het huis breken is er niet bij. De kasten zijn namelijk gemaakt van oude eiken die na de kap eerst twee jaar in het water hebben gelegen om goed te kunnen uitwerken. ,,Een procédé dat nu onbetaalbaar zou zijn,'' zegt Arno Feenstra, algemeen directeur van Troostwijk Vastgoed Verkoop die de veiling begeleidt.

Maar wie zou er willen slopen in een huis waar zich in de herenzitkamer een ingebouwde geheime radio bevindt, verscholen achter de lambrisering. De radio stamt uit de Tweede Wereldoorlog, de tijd dat de Japanse gezant de villa bewoonde. Voor Luns kwam de verborgen radio goed van pas want zijn regeerperiode was ook de tijd van de Koude Oorlog.

Die uit zich ook in de geheime bunker die zich in de tuin bevindt en de eveneens in het huis aanwezige loodzware kluis die het uiterlijk heeft van een Amerikaanse koelkast, maar waar je de geur van geheime documenten tegemoet komt zodra je de deur opent.

Waarde
Hoeveel de villa moet gaan opbrengen? ,,We praten niet over schattingen of de waarde van het pand,'' zegt veilingmeester Jos Bontenbal. ,,Juist dat maakt een veiling spannend.''

Het pand is niet op funda te vinden. De veiling is wel via internet te volgen. Er hebben zich al tal van belangstellende particulieren, bedrijven, ambassades en andere buitenlandse partijen gemeld.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag