Volledig scherm
PREMIUM
© Bart Jansen

'Tegenstander moet gaan slapen'

UFCMiljoenen mensen hebben op internet filmpjes gezien van Gerard Gordeau. Deze inmiddels 60-jarige Hagenaar werd kampioen in vijf verschillende vechtsporten. Op lijstjes van meest verachtelijke vechters scoort hij hoog. Het deert hem niet.

Gordeau was een van de acht 'knokmachines' - allen uitblinkers in uiteenlopende vechtsportdisciplines - die op 12 november 1993 in het Amerikaanse Denver deelnamen aan de allereerste fightnight van de vechtsportorganisatie Ultimate Fighting Championship (UFC). Het toernooi zinderde al voor de eerste partij, die van Gordeau tegen sumoworstelaar Tailo Tuli, van start was gegaan. De gevechten waren zonder regels, werden uitgevochten met blote vuisten en de arena was een kooi. Bij de wilde beesten af, vonden velen.

De geboren en getogen Schilderswijker zette zonder overdrijving de toon bij UFC1 - zoals dit evenement ook wel wordt genoemd. Na minder dan een halve minuut wisten de bijna 3.000 aanwezigen in de sporthal en de 86.000 tv-kijkers die tegen de vijftien dollar hadden neergeteld om de gevechten te mogen zien, wat UFC-vechten was. Gordeau had zojuist de tanden uit de mond geschopt van de half op de grond liggende Hawaiiaanse kolos. Tuli kreeg ook nog een vuistslag op zijn oog. Zijn gezicht was een bloederige bende.

De tekst gaat onder de video's verder.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag